Szabad-e szombaton oltani?

Izraelben a vallásos közösségek tiltakoznak az ellen, hogy a sábát alatt is lehessen oltani.

Izraelben naponta 65 ezer embert oltanak be, az oltás ugyan nem kötelező, de a zsidó vallási vezetők mind a vallásos-cionista, mind a háredi irányzatból, azt szorgalmazzák, hogy minél többen és minél hamarabb jelentkezzenek a vakcináért.

A múlt szombaton sem állt le az oltás, ez pedig komoly vallási aggályokat vetett fel – írja a zsido.com

A rabbik előzetes kérése ellenére mind a négy izraeli egészségbiztosító nyitva tartotta a rendelőit, és fogadta az oltásra érkezőket, igaz a hétköznapokon megszokottnál kisebb számban.

Uri Maklev, az askenáz háredi közösséget képviselő Egyesült Tóra Zsidósága párt parlamenti képviselője éles szavakkal kelt ki a szombati oltást engedélyező Egészségügyi Minisztérium ellen: „Hogyan származhatna áldás a munkájukból, amikor ilyen durván megszegik a szombatot és megsértik a vallásos közösséget?” Maklev azt állította, hogy az egészségügyi miniszter, a szintén vallásos Juli Edelstein megígérte, hogy szombatonként nem lesz oltás.

Edelstein azt válaszolta a felháborodásra, hogy a lakosság minél gyorsabb beoltása elengedhetetlenül fontos és egybevág a zsidó jog „pikuách nefes”, azaz az életmentést mindenek fölé helyező szabályával.

„Mindenre ráfogják, hogy pikuách nefes. Korábban már sok rendelkezésről kiderült, hogy valójában nem fér bele ebbe a kategóriába” – jelentette ki Maklev.

A zsido.com cikke szerint a vallási szabályok értelmében oltást sem kapni, sem pedig adni nem tilos szombaton. A rabbik a problémát  az orvosi rendelők működtetésében látják, ami több szabály megszegésével jár. Ilyen például a különböző elektromos berendezések működtetése és a számítógépes adminisztráció is. Ezen felül a szombatra kiadott oltási időpont miatt sokan autóba szállnak, hogy eljussanak a rendelőbe.

„Jelenleg emiatt nem lehet megszegni a szombatot. Fontos minél több embernek beadni a vakcinát, de amíg a rendelők nem kényszerülnek arra, hogy a hétköznapok során folyamatosan fogadják a pácienseket, addig semmi sem igazolja a szombati oltást ” – nyilatkozta Dávid Lau, askenáz főrabbi.

Az egészségbiztosító pénztárakat azonban nem igazgatja a szombat betartása. A Mákábi biztosító szóvivője közölte, hogy nem tekintik kötelező érvényűnek magukra nézve a rabbinikus állásfoglalást, és folytatják a szombati oltást.

Borítókép:MTI/AP/Mahmoud Illean 

A gyártók ígérik: kóser lesz a covid-vakcina

A három gyártó cégből egyik sem azt a sertészsír-alapú stabilizátort használja, amely számos más betegség elleni oltásban fellelhető.