Régen várt könyv jelent meg magyarul az antiszemitizmusról

A zsidóellenes atrocitások száma manapság a tömeges migráció, a szélsőbaloldali radikalizmus – és az ezekre reagáló neonácizmus – hatására növekszik – ennek okait fejtegeti Dennis Parger és Joseph Telushkin magyarul most megjelent kötete – írja recenziójában Veszprémy László Bernát a Mandineren.

Régi hiányosságát pótolta a hazai könyvkiadás, amikor nemrég megjelent Dennis Prager amerikai konzervatív közíró és Joseph Telushkin rabbi közös könyve, a Miért a zsidók? a Minerva gondozásában. A két szerző – akik közül az előbbi az Egyesült Államok egyik legismertebb online politikai gondolkodója, a Prager University alapítója – könyvünkben az antiszemitizmus jelenségének és okainak leírását igyekeznek adni.

A téma különösen aktuális, hiszen azt láthatjuk, hogy míg Kelet-Európában az antiszemitizmus ízléstelen cikkek és sikertelen borsodi ellenzéki politikusok (le)szereplésében merül ki, addig Amerikában és Nyugat-Európában a zsidógyűlölet valós fizikai veszélyt jelent a közösségekre, nem ritkán véres atrocitások kíséretében.

Prager és Telushkin könyve azért is érdekes, mert bár könyvüket 2016-ban frissítették, olyan jelenséget írnak le, amelyek azóta erősen elfajultak. A szerzők megdöbbenve tudatosítják, hogy 2014-ben 1168 antiszemita atrocitás történt az Egyesült Királyságban. (Ennél frissebb adatot nem idéznek). Vajon mit szólhatnak hozzá, hogy a Guardian 2020 februári cikke szerint 2019-ben 1805 atrocitás történt ugyanott, melyből 158 nem „beszólogatás” vagy „köpködés”, hanem erőszakos támadás volt? Azaz: körülbelül 2,3 naponta támadtak meg fizikailag brit zsidókat a tavalyi év során. A szerzők a már néhány évvel ezelőtti helyzetet is úgy értékelik, hogy

„ilyen súlyos zsidóellenes atrocitások a 2. világháború óta nem fordultak elő”.

A szerzők hozzáállása olyan értelemben abszolút reakciós, hogy nem hajlandók az antiszemitizmust kizárólag a kereszténység egyes tanításaiból, gazdasági vagy politikai okokból levezetni. Az effajta érveléseket „a zsidógyűlölet dejudaizálásának” nevezik, tisztázva, hogy az antiszemitizmusnak „félreérthetetlenül zsidó” okai vannak, azaz: az antiszemiták egyszerűen gyűlölik a zsidókat, mégpedig azért, mert azok zsidók. Ez az identitás igenlését és a liberális társadalomtudományi magyarázatok elvetését jelenti.

A teljes cikk itt olvasható.

Az antiszemitizmusról beszélgetett Köves Slomó és Dennis Prager

A neves amerikai konzervatív aktivista elmondta, hogy az antiszemitizmusra a megoldás a Tóra, és hogy Kelet-Európa mentheti meg a nyugatot.