Zsidó múzeumot nyitnak New Orleans-ban

Az épülő intézmény bemutatja az USA déli részére bevándorló zsidók nemzedékeit, akiknek komoly küzdelmet kellett folytatniuk vallásos életmódjuk megtartása érdekében — újságolja a zsido.com.

Az Egyesült Államok déli részén végighúzódó „Bible Belt”, a „Bibliaövezet” konzervatív, vallásos, elsősorban evangéliumi protestáns vidék, ilyen környezetben kellett magukat elfogadtatni a saját vallásukat ápoló zsidóknak.

A Museum of the Southern Jewish Experience interaktív tárlata több mint 7 ezer műtárgyat vonultat majd fel, bemutatva, hogy hatott egymásra a két kultúra, miként befolyásolták egymás szokásait az étkezéstől, a valláson át a politikáig, és az üzleti vállalkozásokig – írja beszámolójában a The Times of Israel.

A kiállítás a keményebb témákkal is foglalkozik, mint a zsidók szerepe a déli rabszolgatartásban, a faji előítéletek és az antiszemitizmus.

Museum explores Jewish life, culture in the South

Museum of the Southern Jewish Experience is under construction in New Orleans and is set to open next year. (Dec. 16)Subscribe for more Breaking News: http:/…

A XVIII. és a XX. század közötti időszakban az amerikai zsidók jellemzően észak-keleten éltek, de ezrével vándoroltak délre is – meséli a múzeum igazgatója Kenneth Hoffman. Úgy akarják ezt a történetet elmesélni, ahogy eddig még sosem – hangsúlyozza Hoffman.

A múzeum gyűjteményének alapja egy korábbi intézményből származik, amit 1986-ban nyitottak meg, elsősorban archiválási funkcióval, 2012-ben zárták be, hogy jobb helyet keressenek a 300 év bemutatásának. Végül New Orleans mellett döntöttek, mert idegenforgalmilag jelentős város és a zsidóságnak is régre nyúló gyökerei vannak itt. Az épület frekventált helyen található, más múzeumokkal körülvéve. Eredetileg idén ősszel nyitottak volna, de a járvány miatt leállt a munka, várhatóan 2021 első felében adják át az intézményt.

Videó: Újranyílt a kibővített Sanghaji Zsidó Menekültek Múzeuma

1933 és 1941 között Sanghaj mintegy 30 ezer, a holokauszt elől Európából odaszökött zsidó menekültet fogadott be.