Netanjahu térképe bosszantotta fel a marokkóiakat

A miniszterelnök az izraeli-marokkói békekötésről szóló videóüzenetében egy olyan térkép előtt pózolt, melyen Nyugat-Szahara Marokkótól elválasztva látszik. Nyugat-Szaharát Donald Trump elnök ismerte el hivatalosan Marokkó részéként éppen az észak-afrikai ország a zsidó állammal kötött békéje fejében — írja az Arutz7.

A térképről és az azt övező felháborodásról a Kan 11 közszolgálati hírcsatorna számolt be, mivel Marokkó Izraellel kötött normalizációs megállapodásának részeként Donald Trump amerikai elnök elismerte Marokkó Nyugat-Szahara feletti szuverenitását. Az izraeli külügyminisztérium nemrégiben el is fogadta Marokkó új hivatalos térképét, amely már Nyugat-Szaharát is tartalmazza.

Hasszan Kaabia, az izraeli külügyminisztérium arab médiakapcsolatokért felelős szóvivője az egyik marokkói televíziónak  adott interjújában azt mondta, hogy Netanjahu videójában szereplő térkép hiba volt, amelyet nem szándékosan követtek el.

„A videóban egy régi térkép jelent meg. Ne felejtsük el, hogy Netanjahu mellett ott volt a marokkói zászló is, amire büszkék vagyunk, de természetesen javítani fogjuk a térképet is” – magyarázta a szóvivő.

Mindeközben hétfőn marokkói küldöttség tartózkodott Izraelben, melynek feladata két ország diplomáciai kapcsolatainak gyakorlati megvalósítása.

Trump akár az Öböl-válságot is megoldhatja

Az amerikai elnök Irán gyengítése érdekében kibékítheti Katart Szaúd-Arábiával és a környező országokkal.