Macron antiszemita háborús figura dicsérete miatt kap kritikát

Kritika érte hétfőn Emmanuel Macron francia elnököt Philippe Pétain marsallról tett kommentjei miatt, aki az ország náci kollaboráns vezetője volt a német megszállás alatt. Macron arra utalt, hogy el kell választani hősiességét az első világháború alatt a második alatti tetteitől — írja a The Jerusalem Post.

A Francia Zsidó Intézmények Képviselő-testülete (CRIF) elnöke, Francis Kalifat szerint az elnök megvédte Pétaint, valamint Charles Maurras-t is, aki az újmonarchista, szélsőjobbos, fasiszta-szimpatizáns Action Française vezetője volt.

“Nem értem, miért érezte szükségét annak, hogy felhozza ezeket a témákat, és bevallom, teljesen értetlenül állok előtte” – mondta Kalifat a Radio J nevű zsidó rádiónak csütörtökön.

“Nem védhetjük meg az embereket, akik elárulták Franciaországot, vagy szégyent hoztak rá azáltal, hogy a leghírhedtebb tanokat képviselték. Nem értem, miért kellett őket visszahozni a hírekbe.”

Macron a francia L’Expressnek adott interjújában tette a megjegyzéseket, ahol identitásról és kultúráról értekezett.

“A legtöbb nyugati országban valamiféle áldozati elsőbbséget látunk. Az áldozat szavai, véleményei túlélnek mindent és összeroppantanak minden mást, még a józan észt is”

– mondta Macron.

A francia elnök szerint Pétain és Maurras antiszemita nézeteit és tetteit el kell választani a két férfi történelmi jelentőségétől. Pétainról azt mondta, hogy a második világháborús tettei mellett fontos szerepet játszott az elsőben, az 1916-os Verdun-i ütközetben, de emellett elismerte Pétain antiszemitizmusának létezését is.

A hírhedten antiszemita Maurrasról azt mondta, hogy “ahelyett, hogy felháborodnánk, megértőnek kell lennünk. Én Maurras összes antiszemita álláspontja ellen küzdök, de abszurdnak találom ha úgy teszünk, mintha azok nem lennének”.

Kalifat jelezte, hogy személyesen is beszélne a francia elnökkel a kommentjeiről.

„Emancipáció a dzsihádban”

A nők immár évtizedek óta aktív résztvevői a dzsihadisták civilizációs harcának – írja két iszlám-szakértő publicisztikájában.