Ez történt sábát alatt

Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Izrael célkeresztbe vette a Hamász rakétagyárait

Az izraeli légierő a Hamász palesztin terrorszervezet létesítményeit bombázta a Gázai övezetben szombatra virradóra – írja az MTI.

Az izraeli hadsereg a Twitteren közölte, hogy a többi között egy rakétákat gyártó üzemet, föld alatti létesítményeket és egy katonai támaszpontot támadtak.

A légi csapásokat megelőzően az övezetből rakétákat lőttek ki Izrael déli részeire.

„Miközben világszerte a családok a karácsonyfák körül ülnek, Izrael déli részén a családok légvédelmi óvóhelyekre igyekeznek”

– áll a közleményben, amely szerint két rakétát a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített.

„A Hamász fogja viselni a Gázai övezetből kiinduló terror következményeit”

– olvasható a hadsereg mikroblogján megjelent üzenet végén.

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott a Hamász 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta. Egyiptom közvetítésével Izrael tűzszünetet kötött a gázai terrorszervezettel, amely megígérte az Izrael elleni támadások felfüggesztését cserébe a Katar biztosította pénzsegélyekért.

A Gázai övezetben több palesztin fegyveres csoport működik, de Izrael a terület felett uralmat gyakorló Hamászt tekinti felelősnek minden onnan indított offenzíváért, és általában katonai célpontok elleni légi csapásokkal válaszol a Gázából kilőtt rakétákra.

Vezető politikusok mutatnak példát oltás terén

Mohamed bin Szalmán elsőként adatta be magának pénteken a koronavírus elleni vakcinát Szaúd-Arábiában.

A 35 éves trónörököst tartják az ország tulajdonképpeni „erős emberének”.

Az SPA helyi hírügynökség Twitteren tett közzé videót az eseményről, közölve, hogy a trónörökös immunizálása részét képezi az egészségügyi minisztérium által kidolgozott országos oltási tervnek, amelynek keretében a lakosság mintegy 70 százalékának akarják beadni a vakcinát a jövő év végéig. Az oltóanyagot ingyenesen biztosítják a királyság állampolgárainak és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi lakosainak.

A szunnita királyság december közepén engedélyeztette az új típusú koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett vakcinát.

A 34 milliós országban a járvány kezdete óta 361 903 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, és 6168 a kór halálos áldozatainak száma.

Világszerte több vezető politikus is megkapta már a vakcinát, hogy ezzel meggyőzze a helyi közvéleményt annak biztonságosságáról, így például a 78 éves Joe Biden megválasztott amerikai elnök, a 71 éves Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a 45 éves Ana Brnabic szerb kormányfő.

A 66 éves Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap, az oltási kampány megindultával készül beadatni magának a vakcinát.

A 34 éves Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint a 49 éves Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont úgy döntött, hogy akkor oltatja be magát, amikor a saját korcsoportja kerül sorra a nemzeti kampány során.

„Nem tartozunk a 80 év felettiek csoportjába” – válaszolta Kurz arra az újságírói kérdésre, hogy az osztrák kabinet tagjai miért nem kapták még meg a vakcinát.

Az új vírusvariáns további országokat vett célkeresztbe

Svédországban, Spanyolországban és Olaszországban is azonosították a koronavírus Nagy-Britanniában felfedezett új változatát – írja az MTI.

A Svéd Egészségügyi Hivatal szombaton jelentette be: azonosították Södermanland megyében a koronavírus új változatát azután, hogy egy Nagy-Britanniából érkező utazó megbetegedett, és pozitív lett a vírustesztje.

Sara Byfors, a hivatal munkatársa sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utazót – akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra – Svédországba történt érkezése után elkülönítették, és eddig nem találtak újabb pozitív eseteket.

Az új változattól tartva Svédország decemberben beutazási korlátozásokat rendelt el a Nagy-Britanniából érkezők részére. Hasonló intézkedéseket hozott több más európai uniós tagállam és a világ több országa is.

A Madridi Autonóm Közösségben a brit variánst négy személynél azonosították, három másik személy pedig gyanús, az ő esetükben még folyik a vírus genomjának szekvenálása – közölte a régió Közegészségügyi Igazgatósága.

Antonio Zapatero, a régió egészségügyminiszter-helyettese elmondta, hogy a négy ember Nagy-Britanniából tért vissza.

Az EFE hírügynökség jelentése szerint a madridi fertőzötteken kívül

Franciaországban, Hollandiában és Dániában azonosították már a Nagy-Britanniában fertőző új variánst.

Olaszországban újabb hat ember tesztje lett pozitív a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus-variánssal, így tíz körüli az országban ezzel a fertőzéssel regisztráltak száma – közölték az olasz egészségügyi hatóságok szombaton.

A hat ember Londonból érkezett, december végén, röviddel a Nagy-Britanniából érkező járatok felfüggesztése előtt.

A nápolyi Capodichino repülőtéren elvégzett teszt eredménye pozitív lett – közölte Campania régió elnöke, Vincenzo de Luca.

Három másik fertőzöttet Velence régióban azonosítottak karácsony előtt, kettőt Pugliában, és kettőt, akiknek a tesztjét Rómába küldték megerősítésre, Abruzzóban.

Matthews Hankock brit egészségügy-miniszter december 14-én jelentette be, hogy a brit tudósok felfedezték a SARS-CoV-2 nevű koronavírus mutánsát, amely gyorsan terjedni kezdett Délkelet-Angliában. Boris Johnson brit kormányfő közölte, hogy az elsődleges adatok szerint az új változat feltehetően 70 százalékkal fertőzőbb, de nincs bizonyíték arra, hogy magasabb lenne a halálozási aránya.

Megkezdődtek az oltások Magyarországon

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa beadta az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon szombaton – írja az MTI.

A főorvos a közmédiának nyilatkozva azt mondta:

a mostaninál nagyobb mennyiségben érkeznek majd vakcinák a következő időszakban, de az első szállítmány kiemelten fontos a koronavírus elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók számára.

Szlávik János kiemelte: sok eredmény igazolja, hogy az oltás biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.

A Pfizer-típusú vakcina esetében azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János viszont megjegyezte: az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

Az M1 aktuális csatornán az egyik beoltott, Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa azt mondta: régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Egyiptomi kórházban történt tragédia

Tűz ütött ki egy kairói magánkórház intenzív osztályán szombaton, legalább hét koronavírus-fertőzött életét vesztette, többen megsérültek – közölték egyiptomi hivatalos források az MTI szerint.

A rendőrség tájékoztatása szerint a lángokat megfékezték, a sérülteket más kórházakba szállították át, az ügyben pedig vizsgálat indult. Az al-Ahrám című napilap értesülése szerint a tüzet feltehetően rövidzárlat okozta.

Júniusban egy alexandriai, májusban pedig szintén egy kairói kórházból jelentettek tüzet, előbbiben heten meghaltak.

Egyiptomban az utóbbi időben megugrott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ezért a kormány újranyitotta a fertőzöttek kezelésére és elkülönítésére korábban létrehozott, majd a járvány első hullámának lecsengése után bezárt egészségügyi létesítményeket.

Pénteken az arab ország egészségügyi minisztériuma 1113 új napi fertőzést és 49 halálesetet jelentett, ez az eddigi legmagasabb napi növekmény.

A járvány kezdete óta Egyiptomból több mint 130 126 igazolt fertőzést és mintegy 7300 halálesetet jelentettel. Szakértők emellett rámutatnak arra, hogy a több mint 100 milliós országban még mindig kevés tesztet végeznek, így a valódi számok vélhetően ennél magasabbak.

Ez történt sábát alatt

Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.