Antiszemita rongálások történtek Németországban, Bulgáriában és Fehéroroszországban is

Bulgáriában a „Szabad Palesztina”, „Izrael = nácik”, „Antifa Bulgaria” szavakat festették szerdán a fővárostól, Szófiától mintegy 100 mérföldre délkeletre fekvő Plovdiv zsinagóga kapujára – írta a Shalom nevű bolgár zsidó szervezet Facebookon. Hasonló rongálás történt a németországi Halléban, ahol a tavaly jom kipurkor történt lövöldözés emlékművének plexi paneljét vandálok törték össze. A rongálók Izrael zászlaját is megpróbálták felgyújtani a plexi alatt – írta a hallei zsidó közösség kedden szintén a Facebookon, az Arutz7 izraeli hírportál közlése szerint.

Mint ismeretes egy 28 éves szélsőjobboldali szélsőséges 2019 októberében két embert megölt a hallei zsinagóga közelében, miután nem tudta betörni a zsinagóga biztonsági kapuját.

A mostani rongálások ügyében sem a német sem a bolgár rendőrségnek nincs gyanúsítottja.

Egy harmadik incidens során a dél-németországi Krumbach város zsidó temetőjében lévő épületet rongálták meg. A rendőrség antiszemita esetként kezeli az esetet.

Szintén hétfőn fémtolvajok több méternyi kerítést és korlátot távolítottak el a fehéroroszországi Babruysk zsidó temetőjében található sírkövek környékéről – jelentette a Bobruisk.ru hírügynökség.

Életfogytiglanra ítélték a hallei zsinagóga elleni merénylet elkövetőjét

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték hétfőn a németországi Halle zsinagógája elleni merénylet szélsőjobboldali terrorista elkövetőjét.