Jön a harmadik országos lezárás Izraelben

A Neokohn főszerkesztője

 

Napi szinten több mint háromezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak Izraelben, ezért a kormány megegyezett az egészségügyi minisztériummal egy újabb országos lezárásról. A bejelentés csütörtök hajnalban érkezett, a lezárás pedig vasárnap délután 5 órától kezdődik, és legalább két hétig tart. Ha a halálozási arány nem csökken jelentősen, és a fertőzésszám napi ezer fölött marad, a lezárást újabb két hétre meghosszabbítják. Izraelben továbbra is 30 ezer alatt van az aktív fertőzöttek száma – írja a The Times of Israel.

Netanjahu Benny Ganz védelmi miniszterrel is megegyezett a részletekről, és Yuli Edelstein egészségügyi miniszterrel, Arje Deri belügyminiszterrel, Meir Ben-Shabbat belbiztonsági tanácsadóval, valamint Yizhar Shai technológiai miniszterrel is tárgyalt.

Az új korlátozások szerint az izraeliek csak közvetlen családtagjaikat látogathatják meg, és legfeljebb egy kilométerre mehetnek az otthonuktól (kivéve, ha az oltás miatt mennek messzebb). Kültéren legfeljebb 20, beltéren legfeljebb 10 ember gyülekezhet. Leállítják a kereskedelmet, a szórakozási lehetőségeket, a tömegközlekedést pedig 50 százalékos kapacitással működtetik. Az éttermek ugyan szállíthatnak házhoz, de az elviteles rendelést betiltják. A korlátozások a szeptemberiekhez hasonlóak, viszont a korábbi lezárással ellentétben az iskolákat ezúttal nem zárják be teljesen. A Holt-tengernél lévő turistaövezet viszont nem látogatható.

Nachman Ash, az izraeli operatív törzs vezetője korábban arra figyelmeztetett, hogy az országban akár hatezerre is nőhet az áldozatok száma, ha nincs azonnali lezárás.

Edelstein szerdán bejelentette, hogy az új, London környékén azonosított koronavírus-törzset már négy emberben kimutatták Izraelben. Egyikük nem járt külföldön, ami azt jelzi, hogy az új vírustörzs már Izraelben is terjedhet. Ráadásul az egészségügyi minisztérium járványügyi osztályának vezetője szerdán lemondott, arra hivatkozva, hogy a hadsereg rosszul kezeli a járvánnyal járó feladatokat.

Egészségügyi szakértők arra figyelmeztettek: hiába kezdték meg a tömeges oltókampányt Izraelben, két-három hónapnak el kell telnie, mire visszaszorul ennek hatására a járvány. Szerdán 65 ezer embert sikerült beoltani, ezzel 140 ezerre nőtt azok száma, akik már megkapták a védőoltás első részét.

Izraelt a járvány mellett belpolitikai válság is sújtja: a Kneszetet feloszlatták, és új választásokat írtak ki március 23-ára.

Kék-Fehér párti képviselők lecserélnék Ganzot

Az erős vezetés hiányára és Kék-Fehér párt gyenge helyzetére hivatkozva egyes párttagok mást látnának szívesen a párt vezetői székében Benny Ganz helyett.