Egy korábban elképzelhetetlen duett — videó

Az izraeli kulturális életet ismerők által korábban elképzelhetetlennek hitt duett valósult meg az haredi Avraham Fried és Aviv Geffen izraeli rocksztár között.

Geffen színes figurája az izraeli könnyűzenének, sokan az izraeli David Bowie-nak is szokták emlegetni. Politikai nézeteit tekintve azonban talán legismertebb alakja a háredik ellenzőinek. Ramat Ganban született és nőtt fel. Hat évesen kezdett zenét tanulni, hét évesen dalokat kezdett írni és hat hangszeren tanult meg játszani, első nyilvános fellépése 1984-ben volt. Noha Geffen egészségi problémákkal küszködött, az izraeli katonai szolgálatot lelkiismereti okokra hivatkozva tagadta meg, ami esetében azért is ellentmondásos, mert Geffen Mose Dayan, korábbi vezérkari főnök unokaöccse.

Geffen 1992-ben készítette első albumát, azóta további ötöt jelentetett meg. Dalai a hagyományos értékek ellen irányulnak és a fiatalok körében népszerű témákkal foglalkoznak, mint például a szerelem, az erőszak, a drogok és az alkohol, valamint a szülő-gyermek kapcsolatok. Geffen egyike volt azoknak a művészeknek, akik felléptek az 1995. november 4-i tel-avivi békemeneten, amelyen Jitzhak Rabin miniszterelnököt meggyilkolták, és mint ilyen, az utolsók között került közvetlen kapcsolatba Rabinnal.

A Jediot Ahronot napilap, egy online szavazáson minden idők 59. legnagyobb izraelinek választotta.

אביב גפן | אברהם פריד – בצורת

מילים, לחן עיבוד והפקה מוסיקלית: אביב גפןעיבוד לכלי מיתר: אביב גפן, רון קלייןייעוץ מוסיקלי: יובל סטופלחומות הנפש נסדקות וקרן אור חוצהכמה יפה לראות את הגפן פו…

Avraham Fried, amerikai haredi énekes talán nem is állhatna távolabb a Geffen által vallott értékektől. A New York Brooklyn városrészében található Crown Heights negyedből érkezett énekes egyike a legnépszerűbb hászid pop előadóknak, aki egyaránt népszerű az Egyesült Államokban, Izraelben és az egész világ zsidó közösségeiben. Fried korábban is készített pár albumot, melyek kifejezetten a nem-hárédi, esetenként a nem-vallásos tömegekhez szóltak, a chábád-lubavicsi irányzat követőjeként számos alkalommal szolgált összekötő kapocsként az izraeli társadalomban feszülő ellentétek feloldására.

A két művész együttműködése egy videóval kezdődött, amelyet Fried egyik barátja küldött neki.

„Egyik este a koronavírus miatt Brooklyn-i otthonomban voltam, amikor egyik izraeli barátom küldött nekem egy videót. Ezen Aviv egy interjúban könnyekkel küszködve kérte az embereket, hogy maradjon abba a gyűlöletes beszéd a társadalom eltérő nézeteket valló tömegei közt. Úgy éreztem lépnem kell”

– emlékszik vissza Fried.

Korábban soha nem találkoztam Aviv Geffennel és nem is terveztem” – folytatta. „De ha van egy dolog, amire a koronavírus megtanított bennünket az az, hogy nincs lehetetlen és a szívek akár több tízezer kilométer távolságból is összekapcsolódhatnak. ”

„Ez a dal reményt nyújt arra, hogy egyszer lehet egység mindannyiunk között. Erről Avrahammal számtalanszor beszéltünk telefonon”

– mondta Geffen

„Úgy érezzük, hogy a dal a társadalom minden elemének tartogat mondanivalót és példa lehet arra, hogy milyen fontos az összetartás különösen ezekben a nehéz időkben” – tette hozzá.

Itt az első közös izraeli-emírségi pop duett

Az emírségi Walid Aljassim és az izraeli Elkana Martziano közös dalának témája a béke fontossága.