Teljesen átalakulhat a szaúd-arábiai alaptanterv

A tananyagból sok, zsidóellenes és Izrael-ellenes részt eltávolítottak, és a korábbiakkal ellentétben már arra sem tanítják a gyerekeket, hogy a homoszexualitás halálos bűn. Bár a zsidógyűlölet és az Izrael-ellenesség továbbra is a tananyag része Szaúd-Arábiában, intézményes fellépés kezdődött a tanterv modernizálásáért. Az IMPACT-se  megfigyelése szerint már nem szerepel a tankönyvekben az a vallási jóslat, hogy egy jövőbeli háborúban a muszlimok kiirtják a zsidókat – ez a jóslat nagyban meghatározta a muszlim világ antiszemita hozzáállását – írja a The Times of Israel.

„A tavalyi tantervhez viszonyítva egyértelmű, hogy Szaúd-Arábiában intézményes erőfeszítés történt a tanterv modernizálására. A szaúdi hatóságok elkezdték felszámolni a zsidóellenes gyűlöletet”

– mondta Marcus Sheff, az IMPACT-se igazgatója. Az Izraelhez való viszony egyre kiegyensúlyozottabbnak és toleránsabbnak tűnik: a dzsihádra való hivatkozások többségét eltávolították, míg tíz éve még központi szerepet töltött be a gyerekek önfeláldozásra való felkészítése.

Izrael létezését továbbra sem ismerik el, az országot nem jelölik a térképeken, a cionizmust pedig egy rasszista politikai mozgalomként mutatják be. Izrael neve helyett a „cionista ellenség” felirat szerepel.

„Sok munka van még hátra, de nagyon fontos látni, hogy van hajlandóság a tananyag reformjára. Az eddig tett erőfeszítések azt mutatják, hogy van lehetőség akár egy mérsékelt és toleráns tananyagra is” – áll az IMPACT-se közleményében.

Fahad Nazer, a washingtoni szaúdi nagykövetség szóvivője a Time magazinnak elmondta: a szaúdi vezetés összehangolt erőfeszítéseket tesz, hogy a tananyagban egyáltalán ne maradjon sértő tartalom. Egy olyan részt is eltávolítottak a tankönyvekből, ami halálbüntetéssel sújtaná a homoszexualitást.

Szaúd-Arábia hamarosan egyike lehet azoknak az országoknak, amelyek rendezik a kapcsolataikat Izraellel.

Múlt héten Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója elmondta: Izrael és Szaúd-Arábia kapcsolatának rendezése „elkerülhetetlen”. Rijád már korábban megnyitotta a szaúdi légteret az izraeli gépek előtt, és az Ábrahám-megállapodásokat sem akadályozta.

Bár Szaúd-Arábia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak akkor köt békét Izraellel, ha az elismeri az önálló palesztin állam létezését, az Iránnal szembeni aggodalom érdekközösséget hozott létre Izrael és az arab államok között.