Kínai pártmegbízottak férkőzhettek be multinacionális nagyvállalatokba és diplomáciai szervekbe

Hivatalos nyilvántartások soha nem látott „kiszivárgására” derült fény a Kínai Kommunista Párt 1,95 millió tagjának személyes adatait illetően, akik közül sokan ma már a világ különböző pontjain élnek és dolgoznak, beleértve Ausztráliát, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az adatok tartalmazzák a neveket, a pártban betöltött pozícióikat, a születési dátumot, az azonosító számokat, etnikumot és – egyes esetekben – a telefonszámukat is — számol be a Daily Wire.

Amint arról az ausztrál Sky News vasárnap beszámolt, az adatbázis „lerántja a leplet a párt Hszi Csin-ping elnök vezette működéséről”. A kiszivárogtatás „azt mutatja, hogy a párt tagjai be vannak ágyazva a világ legnagyobb vállalataiba, sőt, még a kormányzati szervekbe is” – írja az ausztrál hírportál.

A nyugati vállalatok belsejében kommunista párti magokat hoztak létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a KKP tagjai beépüljenek egyes nagyvállalatokba és onnan közvetlenül a kommunista pártnak, vagy magának az elnöknek jelentsenek” – szólt a híradás.

„1,95 millió, főként Sanghajból érkező kommunista párttag személyazonosító adatai mellett 79 ezer kommunista pártszervezet adatai is megtalálható, sokan közülük a nagyvállalatok belső köreiben működnek.”

Az ausztrál Sky News arra is következtetett, hogy a most kiszivárgott információ valószínűleg kellemetlen helyzetbe hozza Hszi Csin-pinget és az olyan „nemzetközi nagyvállalatokat, amelyeknek nem rendelkeznek megfelelő protokollal szellemi tulajdonuk lopása ellen”.

A Daily Mail szerint a kommunista párttagok esküt tesznek arra, hogy „őrzik a párt titkait, lojálisak a párthoz, keményen dolgoznak, egész életükben küzdenek a kommunizmusért… és soha nem árulják el a pártot”, „a brit konzulátusokban is jelen vannak” és „Peking befolyása most a brit élet szinte minden szegletére kiterjed, beleértve a védelmi cégeket, a bankokat és a gyógyszeripari óriásvállalatokat is.”

Az elemzés rámutatott arra, hogy a Pfizer és az AstraZeneca gyógyszergyárak 123 „párt lojalistát” alkalmaztak, „a brit HSBC és a Standard Chartered bankok 19 fiókjában is több mint 600 párttag dolgozott 2016-ban”. E mellett az olyan „védelmi iparági érdekeltségű cégek”, mint az Airbus, a Boeing és a Rolls-Royce is foglalkoztattak „több száz párttagot”.

Iain Duncan Smith, a brit konzervatív párt volt vezetője a Mail on Sunday című lapban azt írta, hogy a most napvilágra került információ

„azt bizonyítja, hogy a Kínai Kommunista Párt tagjai ma már mindenhol a világon jelen vannak, a világ néhány legfontosabb multinacionális vállalatánál, diplomáciai szerveinél és tudományos intézményeknél dolgoznak”.

A Sky News szerint „érdemes megjegyezni, hogy nincs arra utaló feltételezés, hogy ezek az emberek kémkedést követtek volna el – de az aggodalomra ad okot, hogy például Ausztrália illetve ezek a nagyvállalatok nem tudtak dolgozóik KKP tagságáról, vagy ha tudtak, nem tettek semmilyen lépést az adatok és emberek védelme érdekében”.