Emírségi és bahreini küldöttek a Siratófalnál rendezett hanukai ünnepségen

Emírségi és bahreini aktivistákból és véleményvezérekből álló küldöttség vett részt Jeruzsálem óvárosának hanukai rendezvényén — számol be a Times of Israel.

Az öböl-menti országok képviselői a Sharka-projekt keretében látogattak Izraelbe.

A gyertyagyújtás előtt, Hanuka ötödik estéjén, Smuel Rabinovitch rabbi, a nyugati fal főrabbija üdvözölte a küldöttségeket és meghatódottan jegyezte meg, hogy milyen csodás dolog, hogy együtt ünnepelhetnek az izraeliekkel a zsidó államban.

„Valódi hanukai csoda azt látni, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein küldöttsége velünk együtt vesz részt a hanukai gyertyagyújtási ünnepségen”

– mondta. „Ki hitte volna, hogy a béke ilyen hamar bekövetkezik?” – tette hozzá Rabinovits.

Vasárnap Reuven Rivlin államelnök jeruzsálemi rezidenciáján látta vendégül a küldöttséget.

„Béke van a népek és a nemzetek között” – mondta. „Ez a látogatás egy újabb lépés a baráti kapcsolatok kiépítésében országaink között. Sikeres látogatást kívánok, és örülök, hogy itt, Jeruzsálemben találkozhatunk.”

Az elnöki hivatal közleménye szerint Dr. Majid a-Sarah a küldöttség egyik vezetője, a Dubaji Egyetem tanszékvezetője válaszában elmondta:

„A delegáció részeként először látogatni Izraelbe történelmi pillanat. Izrael a régióban a tolerancia kiemelkedő példája. Ez a béke és a stabilitás új korszaka népeink között.”

A bahreini delegáció vezetője, Mashaal a-Shamri azt mondta:

„Mint Izraelbe látogató bahreini nő, nagy megtiszteltetés számomra, hogy találkozhattam az államelnökkel. Izraelt a béke, a siker és az együttélés helyének tekintjük.”

A látogatást megelőzően csütörtökön Marokkó is bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán után ő lesz a negyedik arab állam, mely normalizálja kapcsolatait a zsidó állammal.