Abbász Katarból a választások megtartásáról győzködi a Hámászt

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász a kateri emírrel, Tamim bin Hamad al-Thani sejkkel találkozott hétfőn. Útjára elkísérte a Palesztin Hatóság fő minisztere, a hírszerzés vezetője és a külügyminiszter is. Abbász arról szeretné meggyőzni a Hamászt, hogy egyezzen bele az országgyűlési és az elnökválasztás megtartásába. Abbásznak ez a harmadik külföldi útja az utóbbi időben – írja a Times of Israel.

A palesztin WAFA hírügynökség szerint Abbász arról tárgyalt az emírrel, hogy Doha nyomást gyakoroljon a Hamászra, hogy egyezzen bele az első palesztin nemzeti választások megtartásába. „Az elnök méltatta Katar támogatását, hogy a palesztin emberek visszanyerjék korlátlan és teljes jogaikat” – áll Abbász irodájának közleményében. Tamim megerősítette álláspontját: támogatja a palesztin emberek jogait, és egy önálló palesztin állam létrehozását, aminek a fővárosa Jeruzsálem. Twitter-oldalán pedig a palesztin egység fontosságát hangsúlyozta.

Doha kulcsfontosságú közvetítő szerepet tölt be a Hamász, a Palesztin Hatóság és Izrael között. Korábban többször is sikerült rövidtávú tűzszünetet kötniük Izrael és a Hamász között, közben pedig több tízmillió dollár értékű humanitárius segéllyel látták el a Gázai Övezetet.

Abbász a közelmúltban már a harmadik látogatását teszi a környező államokban. Az idősödő elnököt egészségügyi problémái régóta Ramallahba kötik, de november végén ellátogatott Jordánia és Egyiptom fővárosába is.

Az Abbász vezette Fatah párt azóta küzd a Hamásszal, amióta a terrorszervezet 2007-ben kiűzte őket Gázából. A Fatah vezető politikusai kijelentették, hogy országgyűlési választásokat, majd elnökválasztást is tartanának, a Hamász viszont a kettőt egyszerre rendezné, és ebben nem tudnak megegyezni.

Izrael a közelmúltban az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval is rendezte kapcsolatait, amit a palesztinok nem néznek jó szemmel. Katar figyelmét pedig belső problémái is lekötik: Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek több mint három éve blokád alá helyezték az országot.