Marokkói iszlamisták elutasították a kapcsolatok rendezését Izraellel

A legnagyobb marokkói iszlamista csoportok szombaton elutasították az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodást a kapcsolatok rendezésére Izraellel.

A marokkói kormánykoalíció mérsékelt iszlamista pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (PJD) felekezeti ága, az Egység és Reform Mozgalom (MUR) közleményében tudatta, hogy megvetendőnek tartja a lépést és elutasít „a kapcsolatok rendezésére és a cionista beszivárgásra irányuló minden próbálkozást”.

A PJD állásfoglalásában ennél körültekintőebben fogalmazott. Egyrészt támogatásáról biztosította VI. Mohammed király palesztinok érdekében tett erőfeszítéseit, illetve újfent hangsúlyozta a párt „határozott pozícióját a cionista megszállással szemben”.

Az ügyre rálátással bíró források szerint a kormánykoalíció többi tagja támogatja a megállapodást, de a PJD-nek belső csatározásokat követően két napjába került állást foglalni az ügyben.

Az egyezmény részeként az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan. Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban gazdag területen a Polisario Front kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért, a szomszédos Algéria támogatásával. Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt.

„Az Egyesült Államok fontos nyilatkozatot tett, amely hangsúlyozza Marokkó szuverenitását déli tartományai felett és új távlatokat nyit meg az ország helyzetének erősítésében a nemzetközi közösségben. Emellett jobban elszigeteli az ország területi épségének ellenségeit” – olvasható a PJD közleményében.

A nagy horderejű diplomáciai kérdésekben VI. Mohamed marokkói királynak van döntő szava.

A Marokkóban betiltott Adl val Ihszane nevű befolyásos ellenzéki csoport pénteken közölte, hogy az Izraellel a kapcsolatok rendezése végett kötött megállapodások „a palesztin ügy hátba szúrását jelentik”.

„Ez az a nap, melyet szerzett az Örökkévaló!” – a megállapodást ünneplik a marokkói származású zsidók

A Trump által tető alá hozott megállapodás megkönnyebbülést hozott a marokkói-izraeli közösségnek, és fellendítheti a két ország közötti turizmust is.