Izraelben fontolgatják az oltást elutasítók mozgásának korlátozását

Izraelben december 27-én kezdődhet meg a nagy beoltási akció, és a tervek szerint naponta 60 ezer embert fognak beoltani. 

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium szerint 1865 új koronavírusos esetet regisztráltak csütörtökön Izraelben- írja az Új Kelet.

Az aktív esetek száma péntek reggel 16198 volt, és a járvány kezdete óta összesen 2962 ember halt. A kórházban kezeltek száma 578, közülük 330 súlyos és 118 közepesen súlyos állapotban van. 108 fertőzött szorul lélegeztetőgépre.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter pénteken „hatalmas hírnek” nevezte az izraeliek számára, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnak (FDA) szakértői testülete a Pfizer koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti engedélyezését javasolta.

Izrael több millió oltás megvásárlásáról állapodott meg Pfizerrel és már meg is érkeztek első szállítmányok több százezer vakcinával szerdán és csütörtökön érkeztek.

Több millió adag oltóanyaghoz segítheti Izrael a palesztinokat

Ramallah állítása szerint Izrael beleegyezett, hogy segít eljuttatni a vakcinát a palesztin területekre. 

Az FDA-nek még jóvá kell hagynia a testület ajánlásait, amiről várhatóan hamarosan megtörténik. Szaúd-Arábia például már engedélyezte a vakcina használatát.

A 12-es csatorna arról is beszámolt, hogy az Egészségügyi Minisztérium mérlegeli a COVID-19 elleni oltást megtagadó izraeliek utazásának és szabad mozgásának a korlátozását.

A még be nem nyújtott javaslat szerint azok, akik nem hajlandók beoltatni magukat, csak akkor utazhatnak repülőgépen, vehetnek részt bizonyos rendezvényeken vagy étkezhetnek éttermekben, ha friss negatív koronavírus-teszt eredményt tudnak felmutatni.

Állítólag az egészségügyi tisztviselők azt is fontolgatták, hogy az oltást megtagadó egészségügyi személyzetnek tilos legyen a koronavírus osztályokon vagy az intenzív osztályokon dolgozni. Azonban ez a javaslat valószínűleg komoly jogi nehézségekbe ütközhet.

Máris visszavonták a kijárási tilalmat Izraelben

Megérkezett az első vakcinaszállítmány, és kinyithatnak a bevásárlóközpontok.