A Time magazin Bident és Harrist választotta az év emberévé

Szokatlan módon idén a győztes elnökjelölt az alelnökével osztozhat az „év embere” címen. 

Az amerikai Time magazin a 78 éves Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet és 56 éves alelnökjelöltjét, Kamala Harrist választotta az év emberének – jelentették be az NBC amerikai hírtelevízió műsorában csütörtök este.

„Az elkövetkező négy év hatalmas kihívás lesz számukra, illetve valamennyiünk számára is, hogy meglássuk, valóban képesek-e megteremteni az általuk ígért egységet” – mondta Edward Felsenthal, a magazin elnök-vezérigazgatója.

Felsenthal hozzátette, hogy azért választották Biden és Harrist mert szerinte „megmutatták, hogy az empátia erősebb, mint a megosztó harag.”

A Time 1927 óta minden évben megnevezi, hogy erényei vagy a politikára és a társadalomra gyakorolt befolyása miatt kit tart a legfontosabb, leginkább figyelemre méltó személyiségnek. 2016-ban Donald Trump volt az év embere, miután győzelmet aratott az elnökválasztáson. 2019-ben a magazin címlapjára Greta Thunberg svéd klímaaktivista került.

CNN on Twitter: „Time magazine has named Joe Biden and Kamala Harris 2020’s Person of the Year https://t.co/2rxWhGRa9m / Twitter”

Time magazine has named Joe Biden and Kamala Harris 2020’s Person of the Year https://t.co/2rxWhGRa9m

A Time magazin évek óta már alkategóriákban is oszt címeket így az „év üzletembere” Eric Yuan a Zoom vezérigazgatója lett, valamint a idén kiosztották az „év őrizői” címet, ami két BLM aktivistának, a kórházi dolgozóknak és az amerikai víruskezelés vezetőjének adtak – írja a CNN. 

A díjak kiosztására egy sztárokat felvonultató gálán került sor, amit az NBC élőben közvetített. Az év embere díjat Bruce Springsteen jelentette be.

Korábban is előfordult, hogy az év embere címen több ember osztozkodott, de olyan még soha nem fordult elő, hogy egy győztes elnök nem egyedül került a magazin címlapjára. A Time magazin Twitteren a következőt írta, ami megvilágíthatja, mi járt a szerkesztők fejében, mikor Harrist is az év emberének választották: „A Biden-Harris páros történelmi. Az év embere nem csak az elmúlt évet szimbolizálja, hanem azt is, hogy hová tartunk.”