John Lennon héberül énekelt Jeruzsálemről

A híres Beatles-tag héberül énekelt az Izrael hangja rádióban. Kedden leporolták a több, mint fél évszázada készült felvételt — írja a Times of Israel.

John Lennon héberül énekelt az Izrael Hangja rádióban – ezt az 1969-es felvételt húzta elő az izraeli 12-es csatorna az énekes emlékére. Lennon Akiva Nof ’Oath to Jerusalem’ című számából énekelt két sort héberül, ezt a felvételt adták le meggyilkolásának 40. évfordulóján.

„Jeruzsálem: örökké tartó esküt tettünk, nem hagyunk el soha”

– énekelte a híresség, e két sort pedig a dalszerző, Akiva Nof tanította neki egy rövid amszterdami rádióinterjú során. Nof latin betűkkel leírta neki a szöveget, megtanította a dallamot, Lennon pedig ráérzett az összhangra.

Nof a 12-es csatornának elmondta: Lennon úgy vezetett fel az interjút, hogy „John Lennon hangja szól Izrael hangjához”. Elárulta azt is, hogy előtte csak úgy bekopogott Lennon hotelszobájába, a felkérés miatt, és nem mérte fel a helyzet súlyát, de ma már nem lenne bátorsága hasonlót tenni. A beszélgetés viszont a tízperces interjú után is oldott hangulatban folytatódott, összesen fél órát társalogtak.

„Az volt az érzésem, hogy Lennon egyszerűen tovább akart beszélgetni”

– mondta Nof. Lennon azt is említette neki: várja azt az időszakot, amikor már idős ember lesz.

„Amikor eljutott hozzám a gyilkosság híre, arra gondoltam: soha nem fogsz megöregedni, de a szívünkben mindig fiatal maradsz”

– mondta Nof a 12-es csatornának.

השבועה לירושלים – עקיבא נוף עם ג’ון לנון ויוקו אונו

מילים ולחן: עקיבא נוףשנת הקלטה: 1969הסיפור: ב-1969 כאשר היה סטודנט אלמוני בהולנד, זכה עקיבא נוף לפרסום כעיתונאי הישראלי היחיד שזכה לשוחח בראיון עיתונאי מקיף…