Letartóztatásokkal végződött az ultraortodoxok tüntetése Jeruzsálemben

A tüntetők egy villamosvonal kialakítását kifogásolják, amely a városrészen haladna keresztül. A tüntetők autókat és szemetet gyújtottak fel – számol be a Times of Israel.

Több ezer ultraortodox zsidó tiltakozott hétfőn Jeruzsálemben, többen a rendőrökkel is összecsaptak a város villamos vonalának tervezett útvonalán. Legalább 25 embert tartóztattak le.

A tüntetés egy jeruzsálemi fő elágazás lezárásával kezdődött, néhány tüntető ledöntötte a villamos építési területét körülvevő kerítéseket, és munkagépeket illetve szemeteseket gyújtott fel.

A rendőrség 25 embert vettek őrizetbe, köztük olyanokat, akik késsel, botokkal és paprika spray-vel voltak felfegyverkezve.

A hatóságok vízágyúkkal és lovas rendőrökkel próbálták oszlatni a tüntetőket.

A szervezők nyilatkozatukban kijelentették, hogy tiltakoznak az ellen, hogy a villamosvonal a környéken haladjon át.

„A hárédi zsidók semmilyen módon nem fognak belemenni lakóhelyük megsemmisítésének tervébe. Az ultra-ortodox jeruzsálemi lakosok nem nyugszanak, amíg ezt a szörnyű rendeletet vissza nem vonják”

– áll a közleményben.

Jeruzsálem egyetlen jelenlegi működő villamos vonalát 2011-ben avatták fel, és a város szívében, a Jaffa utcán halad. Négy további vonalat terveznek, de útvonalaik több környékbeli lakosok tiltakozását is kiváltották.

2016-ban a jómódú Német Negyed lakói tiltakoztak a tervezett villamos vonal ellen, mondván, hogy az tönkreteszi a térség egyediségét és túlságosan kereskedelmi jelleget kölcsönöz a helynek.

A háredi iskoláknak köszönhető, hogy az állami iskolák is újranyitottak Izraelben

„Kanievsky rabbinak köszönhető, hogy az oktatási rendszert újranyitottuk” – mondta Ayelet Shaked.