Kiderült, ki lesz Biden jelöltje a Pentagon élére

Lloyd Austin már Obama elnöksége alatt is magas pozícióban dolgozott. Az amerikai „operatív törzs” vezetője pedig egy korábbi gazdasági tanácsadó lesz – számol be a The Jerusalem Post.

Lloyd Austin nyugdíjazott tábornokot választotta védelmi miniszternek Joe Biden, Dr. Anthony Fauci pedig a megválasztott elnök egészségügyi főtanácsadója lesz.

Austin Obama elnöksége alatt az amerikai hadsereg közel-keleti tevékenységét felügyelte, a Pentagon élén ő lesz az első afroamerikai vezető. Az amerikai hadsereget rendre kritika éri azért, mert nem léptet elő afroamerikai tisztviselőket, a felső vezetésben pedig túlnyomórészt fehéreket lehetett látni eddig.

Austin nem rajong a túlzott médiafigyelemért, de köztudott, hogy kreatív katonai stratéga, aki jól ismeri a hadsereg felépítését.

Biden első nagy kihívása az ország élén a koronavírus-járvány visszaszorítása lesz, és közben a munkaerőpiacot is újra kell élesztenie, miután több millió munkahely megszűnt a járvány miatt. Az amerikai „operatív törzs” élére Jeff Zients gazdasági tanácsadót nevezi ki, aki ismert jó menedzseri képességeiről. Ő felel a több százmillió adag vakcina szétosztásáért az államok között.

„Ez a világszínvonalú egészségügyi szakértőkből álló csapat már az első naptól kezdve készen áll arra, hogy országszerte szétossza a teszteket és a maszkokat”

– mondta Biden, hozzátéve, hogy a folyamat biztonságos és méltányos lesz.

Eközben Georgiában harmadszor is újraszámlálták a szavazatokat. Brad Raffensperger, Georgia államminisztere pedig hétfőn hitelesítette Biden győzelmét az államban. Az elektori testület december 14-én hivatalosan is megválasztja az új elnököt.

A 76 éves Rudy Giulianit, a Trump által indított jogi procedúra vezetőjét kórházban ápolják koronavírusos megbetegedéssel. Trump elmondta: Giuliani jó állapotban van, és láza sincs.