Emírségi tulajdonosa lett az „izraeli Fradinak”

Mint arról a Neokohn is beszámolt a Bétár Jeruzsálem patinás, az izraeli nemzeti jobboldalhoz köthető futballcsapatban, az Egyesült Arab Emírségekből származó befektetői csapat akart tulajdonrészt vásárolni. Az üzlet hétfőn meg is köttetett – írja a One News izraeli hírportál.

Az egyesület hétfői tájékoztatása szerint az abu-dzabi uralkodócsaládba tartozó Hamad bin Kalifa Ál Nahjan ötvenszázalékos társtulajdonosa lett a Bétárnak, amely kötődik a jobboldali Likud párthoz, illetve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz is.
A sejk a megállapodás értelmében kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő tíz évben több mint 300 millió sékelt (26,6 milliárd forint) fektet be a klubba. A hatszoros bajnok Bétár – amely még sosem szerződtetett arab játékost – hét mérkőzés után a 14 csapatos izraeli élvonal tizedik helyén áll.

„A klub kasszájába kerülő pénzt elsősorban infrastrukturális beruházásokra, utánpótlás-nevelésre és potenciális játékosok megszerzésére fordítjuk annak érdekében, hogy csapatunk fejlődése egy magasabb szintet érjen el”

– szól a Bétár Jeruzsálem közleménye.

A csapat vezetésében egy új igazgatóságot is létre hoznak, melyben a sejk fia, Muhammad bin Hamed bin Khalifa is dolgozik majd, aki a klubbal kapcsolatos ügyekben a sejk képviselője lesz.

Moshe Chugág, a Bétár tulajdonosa percekkel az aláírás után azt mondta:

„Hanuka ünnepe előtt a Bétár fénye új és különösen izgalmas fényben világít. A mai naptól együtt vezetjük klubunkat az együttélés, a jó eredmények és a testvériség új napjai felé a csapat, szurkolóink valamint az izraeli sport számára „

Hamad bin Kalifa Ál Nahjan sejk az aláírást követően úgy nyilatkozott:

„Izgalommal tölt el, hogy partnere lehetek egy ilyen dicsőséges klubnak, amiről sokat hallottam, egy ilyen városban, Izrael fővárosában, mely a világ egyik legszentebb helye. Sokat hallottam a klubban zajló változásról és a fejlesztési tervekről és örömmel veszek részt ezekben. Szemeink előtt láthatjuk a béke és a testvériség gyümölcsét népeink között, mi pedig az együttműködésnek egy új módszerét szeretnénk megmutatni, mely népeink szíveit köti össze a sport által. Egy olyan csapatot hozunk létre, mely a lehető legmagasabb színvonalon űzi majd a futballt és amelynek eredményei dicsőséget hoznak erre a szent városra. Hajrá Bétár!”

Ki örül és ki nem „izraeli Fradi” eladásának?

A Bétár Jeruzsálem nemzeti jelkép, azonban nagy szüksége van a pénzre. Félő, hogy az emírségi befektetéssel elveszíti rajongói egy részét.