Dubaji múzeum is segíti a zsidó-arab együttműködést

Közösen foglalkozik a zsidók és arabok közötti pozitív történelmi kapcsolatokkal a dubaji Civilizációk Kereszteződése Múzeum és a jeruzsálemi Örökség Központ. A megállapodást vasárnap írták alá – írja a Times of Israel.

Az egyezményben lefektetik, hogy törekedni fognak egymás kultúrájának megértésére, és szorosabbra fűzik az együttműködést annak érdekében, hogy olyan projekteket alakítsanak ki, ahol a két nép is jobban megértheti egymást.

„Inkább azt kellene tanítanunk, mi az, ami egyesíti a zsidókat és az arabokat, nem pedig azt, ami megosztja őket”

– áll a megállapodásban.

„Jeruzsálem a judaizmus, az iszlám és a kereszténység számára is szent” – teszik hozzá.

A vasárnap esti nyitóünnepséget a Nemzetközi Tolerancia Intézet szervezte. Az intézetet Mohammed bin Rásid Ál-Maktúm, Dubaj emírje alapította.

„Ezen az eseményen történelmet írunk, Hanuka előestéjén fényt hozhatunk az egész térségre”

– mondta Fleur Hassan-Nahoum, Jeruzsálem főpolgármester-helyettese, aki már korábban is aktívan tett Izrael és az Egyesült Arab Emírségek jó kapcsolatáért. A szeptember 15-ei „normalizációs megállapodás” nyitotta meg a diplomáciai kapcsolatot a két ország között.

Ahmed Obaid Al-Manszúri, a Civilizációk Kereszteződése Múzeum vezetője fordulópontnak nevezte az eseményt az arab-zsidó kapcsolatok alakulásában. „Most a mi feladatunk, hogy a békeszerződést kézzelfogható eredményekké alakítsuk, és előmozdítsuk a toleranciát és a békét a térségben” – mondta Al-Manszúri.