69 év után előkerült levélben Ben Gurion víziója Izraelről

Izrael első miniszterelnökének levelét, melyet egy svéd újságíróhoz címzett 1951-ben, az újságíró unokája hozta nyilvánossára, a levélben Ben Gurion azt írja: „az emberiségnek most békére, együttműködésre és barátságra van szüksége a népek között” – számol be a Ynet izraeli hírportál.

David Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke által írt, eddig ismeretlen levél, amelyben leírja a kialakulóban lévő államról alkotott elképzeléseit, nemrégiben, majd 69 évvel feladása után került nyilvánosságra.

A levelet az újságíró unokája, Nicola Clase, Svédország jelenleg Finnországba akkreditált nagykövete őrizte.

Ben-Gurion azt írta:

„Zsidók nemzedékeinek álma a nemzeti megújulásról valósult meg Izrael Állam. Útunk kezdetén vagyunk, az állam nemcsak a már a területen lakó több százezer zsidó számára jött létre – hanem a szétszórattatásban élő zsidók tömegének, akiknek önálló hazára van szükségük és önálló hazára vágynak […] Mindenekelőtt az emberiségnek békére, együttműködésre és barátságra van szüksége a népek között. Az igazi barátság kizárólag a kölcsönös elismerés alapján valósulhat meg. „

Izrael finnországi nagykövete, Hagit Ben-Jákov elmondása szerint Clase nagyapja fiatal korában újságíró volt, aki a svéd Världshorisont magazinban dolgozott:

„A magazin külön számot írt Izraelről, és annak tervezetét elküldte David Ben-Gurionnak, az akkor alakult Izrael Állam miniszterelnökének. Ben-Gurion levélben írt vissza a magazinnak, amelyben héberül fogalmazta meg, milyen államot vízionál.”

Clase szerint nagyapja a levelet bekeretezte, és otthona falát díszítette. Halála után unokájához került a levél, amit mindig magánál tart.

„A kezemben tartottam a levelet, és elkezdtem fordítani Ben-Gurion szavait Clasenek” – mondja Ben-Jákov. „Amikor befejeztem az olvasást, mindketten sírtunk a meghatódottságtól.”