Roald Dahl családja nem verte nagydobra saját bocsánatkérését az író antiszemitizmusa miatt

Az örökösök ugyan elnézést kérnek a meseíró vállalhatatlan kijelentéseiért, ám a nehezen elérhető közleményüket sem a média képviselőinek, sem a zsidó szervezeteknek nem küldtek el.

Roald Dahl, a világ egyik leghíresebb meseírója, a Szuperpempő, a Fantasztikus Róka úr és a Charlie és a Csokigyár alkotója 30 éve halt meg, könyvei azonban a mai napig nagyon népszerűek. Az irodalmi hagyatékot gondozó családtagoknak komoly jövedelme is származik ebből – írja a 444.hu.

Van azonban egy dolog, ami évtizedek óta árnyékot vet Dahl életművére, ez pedig az író antiszemitizmusa, amit egy 1983-as interjúban vallott meg. Ebben egyebek mellett azt mondta:

„Van a zsidó jellemben egy tulajdonság, ami valóban ellenségességet vált ki, és ez valószínűleg a nagylelkűség hiány a nem zsidókkal szemben. Úgy értem, oka van annak, hogy az anti-izé (azaz az antiszemitizmus) mindenhol felüti a fejét. Még a szarházi Hitler sem ok nélkül pécézte ki őket.”

A Sunday Times szerint azonban megjelent Dahl hivatalos honlapján egy rövid bocsánatkérés emiatt – teszi hozzá a 444.hu beszámolója.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.