Szabadkereskedelmi egyezmény lép életbe Izrael és Ukrajna között

A becslések szerint a következő két-három évben az Izrael és Ukrajna közötti kereskedelem 2 milliárd dollárra nőhet, mely a jelenlegi érték több, mint kétszerese. Az egyezmény januártól hatályos – írja a Jewish News Syndicate.

A hírt Vlagyimir Zelensky ukrán elnök tette közzé a Twitter-en:

„Az országaink közötti kapcsolatok új szintre emelkednek. Ez »zöld utat« ad Ukrajna exportnövekedéséhez, és szorosabb együttműködést teremt a csúcstechnológia, a mérnöki fejlesztések és a beruházások területén.”

– írta.

Az eredetileg 2019 januárjában aláírt megállapodás elősegíti a két ország kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködésének fejlődését, és csökkenti az Ukrajnába irányuló izraeli export és az Izraelbe irányuló ukrán behozatal vámjait.

A lépés várhatóan csökkenti az élelmiszerköltségeket Izraelben, ami különösen fontos a jelenlegi gazdasági válság közepette.

„A megállapodás mindkét országban csökkenti a megélhetési költségeket, és az ukrán ipar népszerűsítését szolgálja”

– jegyezte meg Joel Lion izraeli ukrajnai nagykövet a bejelentésre reagálva.

A megállapodás vámkedvezményeket tartalmaz az Izraelből Ukrajnába irányuló exportra, valamint az Izraelbe importált termékekre. Izrael számára ingyenes hozzáférést biztosít az ukrán piachoz számos olyan terméknél, amelyek eddig vámok hatálya alá tartoztak, beleértve a gépeket, az orvosi felszereléseket, a műanyag- és gumitermékeket, a vegyszereket, a gyümölcsöket,  zöldségeket és még sok mást.

Cserébe Izrael eltörli vagy csökkenti a különféle mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat, beleértve a búzát (jelenlegi adója 50 százalék), a halat, a feldolgozott ételeket, a különféle olajokat, a vasat, az acélt és más ipari felhasználású nyersanyagokat.

Ukrajna a világ legnagyobb gabona, ipari nyersanyag, napraforgó- és gyapotmagvak exportőre a világon; a hatodik legnagyobb búzaexportőr; a negyedik legnagyobb kukorica- és árpaexportőr; és a negyedik legnagyobb ipari félig feldolgozott vas és acél exportőr.

Az új megállapodásnak az izraeli export javát is szolgálja. Például megszűnik a vám a műanyag öntözőcsöveken, valamint az avokádón és a paprikán. Az elmúlt öt évben az izraeli borokra kivetett vámokat fokozatosan 0 százalékra csökkentették.

„A megállapodás fő célja Ukrajna és Izrael közötti gazdasági együttműködés megerősítése a kölcsönös kereskedelem kiterjesztése révén”

– mondta Zelensky kabinetfőnök-helyettese, Ihor Zhovkva.

Becslések szerint az elkövetkező két-három évben az izraeli és ukrán kereskedelem megduplázódik, a jelenlegi egyről két milliárd dollár értékűre – állítja Zsovka.

„Ennek eredményeként jövőre több minőségi ukrán termék érkezik Izraelbe, beleértve az édességeket, dióféléket, gyümölcsleveket, pékárukat, baromfit, tejtermékeket, növényi olajokat, tojást, mézet és még sok mást. A vámok fokozatos megszüntetése megnöveli liszt, ketchup, paradicsompüré, magvak, dohány és kacsahús ellátását Izraelbe. Az izraeli fogyasztók mindezen terméknél alacsonyabb árakkal számolhatnak ”– tette hozzá.

A Gazdasági és Ipari Minisztérium szerint az Izraelből Ukrajnába irányuló kivitel 2017-ben összesen 130 millió dollárt tett ki, a teljes kereskedelem volumene megközelítőleg 940 millió dollár volt. Az Izraelből Ukrajnába irányuló árukat exportáló fő iparágak a vegyszer (50,6 százalék), a műanyag és a gumi (13,9 százalék), valamint a gépipar (9,1 százalék).