A zsinagógák két hónapja nyitva vannak, mégsem nő a fertőzöttség

A napokban Avraham Finzel rabbi, a legnagyobb jeruzsálemi Talmud-Tóra, a Chochmas Slomo vezetője a Kneszetben számolt be az újranyitás és a vírushelyzet kapcsolatával tapasztaltakról: az elmúlt hat hétben nem voltak fertőzöttek – számol be a zsido.com.

Ráv Finzel a jeruzsálemi Chochmat Slomo igazgatója részt vett a Kneszet állami ellenőrző bizottsági ülésén, ahol beszámolt a cháredi oktatási rendszer újranyitásának egészségügyi aspektusairól.

A rabbi által vezetett Talmud-Tórába 1500 fiú jár és egy másik vallási iskolát is fenntart 1000 leány számára. Az iskolák mentesített intézményeknek számítanak, azaz gyakorlatilag teljesen függetlenül működnek az ottani oktatási minisztériumtól, így az újranyitásról is saját körben rendelkezhettek. Azonban, mivel a Talmud-Tóra kinyitása a jelen szabályozások mellett törvénybeütközőnek számított, ezért többeket komoly pénzbüntetéssel is sújtott a rendőrség, amit később az igazságügyi miniszter visszavont, a Talmud-Tóra speciális helyzete miatt, így aztán a büntetés összegét mindenki visszakapta.

A fiú iskolát (hagyományos szóval élve chédert) chesván hónap elején nyitották meg a 3–13 éves diákoknak, akik között azóta gyakorlatilag nem volt koronavírusos megfertőződés. Ráv Finzel hangsúlyozta, hogy a tanítás szigorú felügyelet mellett folyik, így például a csoportok nem keveredhetnek, mindenkinek kötelező a maszkhasználat, fokozottan ügyelnek a higiéniai szabályokra, továbbá a diákoknak tilos esküvőkön vagy más nagyobb összejöveteleken részt venniük. Szukot óta, indokoltnak tűnő esetben összesen 700 tesztet végeztek el és azok közül egy sem lett pozitív.

A Chochmat Slomo vezető rabbija azt is hozzátette, hogy ez különösebben nem is annyira meglepő, hiszen Izraelben Peszách és Szukot közötti időszakban az oktatási intézményekben (legalábbis ebben a korosztályban) a koronavírus fertőzöttek száma az összes beteghez képest kevesebb, mint 1%-os volt. Ennek ellenére az egészségügyi minisztérium továbbra is korlátozza az iskolák teljes újranyitását.

Mindezek konklúziójaként Ráv Finzel a megdöbbenésének adott hangzott, hogy a szekuláris szülők miért nem emelik fel szavukat azért, hogy az ő gyermekeik is visszatérhessenek az intézményeikbe, ahogy mondta: „Nem értem őket, alig van a 3 és 13 év közötti korosztályban fertőzés, hacsak nem azt akarják ezzel mondani, hogy a világi gyermekekre másképp hat a vírus…”

Avraham Finzel rabbi felszólalása után állítólag több képviselő is megkérdőjelezte az egészségügyi minisztérium döntéseit az általános iskolákkal kapcsolatban.