Orbán: „amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele”

A miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében nyilatkozott a Magyar Nemzet online-nak, ahol azt is közölték, hogy Szájer József a szerdai nappal kilépett a Fideszből.

A volt EP-képviselő a párttagságáról való lemondást Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be – írta a Magyar Nemzet.

A lapnak a szerdai kormányülés szünetében Orbán Viktor ezzel összefüggésben azt mondta:

„amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele”.

„Harmincéves munkáját nem fogjuk elfelejteni és megtagadni, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. A történtek után az egyetlen helyes döntést hozta, amikor bocsánatkérés mellett európai parlamenti mandátumáról lemondott, és a Fideszből kilépett”

— fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Szájer József döntését tudomásul vették.

Szájer: jelen voltam a „házibuliban”

„Megkövetem a családomat, kollégáimat, a választóimat” – írta közleményében az EP-képviselő, melyet a Mandiner idézett. Előzőleg belga, majd magyar lapokban jelent meg a hír a rendőrség által feloszlatott partiról, amelyben Szájer József is részt vett – teszi hozzá a lap.

Belga, majd magyar lapok is beszámoltak kedd folyamán egy brüsszeli partiról, amelyet a belga járványügyi szabályok megsértésével rendeztek meg, és amelyet a rendőrség emiatt feloszlatott. A lapok „szexpartiról”, illetve drogok megtalálásáról is írtak. A belga ügyészség szerint az eseményen Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő is részt vett, a táskájában pedig kábítószert találtak.

Szájer József, aki a hétvégén jelentette be visszavonulását, kedd délután közleményt adott ki az ügyben:

„A belga sajtóban ma megjelent egy újsághír egy pénteki brüsszeli házibuliról, amelyen jelen voltam. A rendőrségi igazoltatás után jeleztem, hogy képviselő vagyok, mert igazolvány nem volt nálam, a rendőrség az eljárást lefolytatta, szóbeli figyelmeztetésben részesítettek, majd hazavittek. Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem. Sajnálom, hogy megsértettem a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, ez felelőtlenség volt részemről, az ezért járó szankciókat vállalom.”

Szájer arról is írt családjának megkövetése után, hogy

„kérem őket, botlásomat harminc éves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék. A botlás személyes, azért csak magam tartozom felelősséggel, kérem ne terjessze azt ki senki se a hazámra, se a politikai közösségemre.”