Órákig véd a vírus ellen a Technion fertőtlenítő gélje

Ráadásul a bőrt sem károsítja az izraeli fejlesztők innovációja — olvasható a JewishPress.com cikkében.

Aranyérmet nyert az izraeli technológiai intézet, a Technion csapata az amerikai MIT által szervezett iGEM-versenyen, amin szintetikus biológiával foglalkozó csapatok mérhették össze találmányaikat. Az intézmény hetedik alkalommal nyerte el a rangos elismerést. Az idei versenyt online formában rendezték meg, és 256 csapat mutatta be fejlesztéseit.

A Technion 7 férfiból és 7 nőből álló csapata főleg a Biotechnológiai és Élelmiszeripari kar tanulóiból állt össze. A 2020-as versenyt egy olyan fertőtlenítő gél kifejlesztésével sikerült megnyerniük, amit kifejezetten a SARS-CoV-2 vírus ellen alakítottak ki.

A forgalomban lévő fertőtlenítőkkel szemben a Technion gélje órákig védelmet nyújt a vírussal szemben, és nem károsítja a bőrt.

„Láttuk, hogy a vírus órákig is képes életben maradni a bőrön, akár tovább, mint az influenzavírus”

– mondta Hadas Yung, a csapat egyik vezetője.

„A közönséges fertőtlenítőszerek is hatékonyak a vírussal szemben, de a hatásuk nem tartós, és felborítják a bőrünkön élő baktériumok, vírusok és gombák egyensúlyát, ami fontos szerepet játszik az egészségünkben”

– tette hozzá. A COVID-19 cseppfertőzéssel terjed, két fő úton: köhögés, tüsszögés vagy beszéd közben, illetve akkor, ha valaki egy fertőzött felület érintése után az arcához nyúl.

Mesterséges intelligenciával, fertőtlenítő robottal küzd Izrael a járvány ellen

A Technion tudósai húsznál is több laboratóriumban fejlesztenek eszközöket a járvány leküzdéséhez.