Német baloldali ifjúsági pártszervezet a palesztinokkal vállal közösséget

Németország legnagyobb balközép politikai pártjának, az SPD-nek ifjúsági szárnyát antiszemitizmussal vádolták a hétvégén, miután szolidaritási határozatot fogadott el egy palesztin ifjúsági csoporttal – írja az Algemeiner.

A Jusos – a német SPD párt Szocialista Ifjúsági Mozgalma – virtuális kongresszust tartott, amelynek során egy állásfoglalásban a Fatah, a Paleszin Felszabadítási Szervezet fő frakciójának ifjúsági szárnyát „testvérszervezetként” jellemezte.

Az állásfoglalás közreadói sajnálatukat fejezték ki a palesztinok „jelenlegi kilátástalanságáért”, mondván, hogy az ügyről való „lemondás és frusztráció” akadályozza a „békés megoldás” érdekében tett erőfeszítéseket.

„Nagyra értékeljük, hogy palesztin testvérszervezetünk, a Fatah Youth elkötelezett a konfliktus békés és fenntartható megoldása mellett, még ennek a nehéz helyzetnek a ellenére is” – állt a szövegben.

Kritikusok arra is felhívták a figyelmet, hogy a Jusos egy olyan palesztin nacionalista mozgalmat nevez testvérszervezeteként, melynek címerében Izrael teljes területét palesztin zászló alatt ábrázolják.

„Normál esetben az ifjúsági szervezetek kiemelkednek progresszív gondolkodásmódjukkal, ám a Jusos-ra ez fordítva igaz: a békéről beszélnek és az antiszemitizmust támogatják” – kommentálta a Twitteren Frank Müller-Rosentritt – az FDP párt parlamenti képviselője.

Az ifjúsági szervezetek kapcsolatát az SPD-n belül is többen nehezményezik, a párt egyik tisztviselője például élesen elutasította a Fatah „testvérszervezetként” történő megnevezését.

„Sajnálom, hogy mint szociáldemokrata ezen a bolygón, legfeljebb 20 ezer kilométer távolságban tudok elhatárolódni tőled” – címezte Twitter üzenetét Stephan Schorn, Eppelborn város helyi SPD egyesületének elnöke az ifjúsági szervezet vezetőjének.

A Jusos-al külön foglalkozott a Bild jobboldali bulvárlap is, aki feltette a kérdést, vajon a a csoport tudja-e pontosan, melyik „Izrael-gyűlölő szervezettel szolidáris”.

A lap rámutatott, hogy a Fatah Youth 2018-as demonstrációján több tüntető robbanószíjnak látszó övet viselt és Izrael-ellenes szlogeneket skandált a zsidó állam elpusztítására buzdítva, miközben a szervezet közösségi oldalai folyamatosan „démonizálják Izraelt és antiszemita kliséket írogatnak” – jegyezte meg a Bild.