Újabb gondozatlan zsidó sírkertek újulnak meg

Újabb negyvenhat gondozatlan zsidó sírkert újul meg 532 millió forint kormányzati forrásból – közölte a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: a kormány támogatásával két ütemben újulnak meg a gondozatlan vagy elenyészőben lévő zsidó temetők.

Az első, lezárult ütemben negyvenhárom sírkert újult meg 468 millió forintból. A második ütemre júniusban írt ki pályázatot a Mazsök. A százhat beérkezett pályázatból negyvenhat sírkert rendbetételét támogatja a közalapítvány.

Kitértek arra: a Mazsök először 2018 januárjában írt ki pályázatot az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található gondozatlan, elenyészőben lévő zsidó sírkertek, sírhelyek rekonstrukciójának támogatására.

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok, akik a feladatot közfoglalkoztatottak bevonásával valósították meg, illetve akik fogadó szervezetként iskolai közösségi szolgálat program kidolgozásában és megvalósításában működtek közre.

Előnyt élveztek továbbá azok is, akik védnökséget vállaltak a temető felett, vagy védnökséget szerveztek helyi, országos, illetve nemzetközi civil szervezetek, oktatási intézmények vagy közéleti szereplők, illetve a kulturális és tudományos élet elismert képviselőinek megnyerésével – olvasható a közleményben.

(Címlapképünk illusztráció).

Védőeszköz-csomagot oszt holokauszt túlélők számára a MAZSÖK

A csomagot a szervezet önkéntesei viszik házhoz, akik semmilyen körülmények között nem mennek be a lakásba, a csomagot az ajtóban adják át.