500 etióp zsidó repülhet Izraelbe

Jelenleg 14 ezer zsidó származású etióp várakozik arra, hogy Izraelbe mehessen. 

Izrael első etióp származású kormánytagja, Pnina Tamano-Shata bevándorlásért felelős miniszter szombat éjjel Etiópiába érkezett, hogy személyesen segítse 500 zsidó alijázását – írja a The Times of Israel.

Közel 14 ezer zsidó származású etiópiai várakozik arra, hogy Izraelbe vándorolhasson, de a kormány csak 2000-nek engedte a bevándorlást, annak ellenére, hogy fegyveres konfliktus tört ki a Tigray régióban.

„Miután bevándorlási miniszter lettem, azt tűztem ki egyik legfőbb célomul, hogy véget vessek az évek óta tartó várakozásnak, ami Etiópiában történik. Ez az égbekiáltó igazságtalanság már évek óta zajlik, és családok szétszakadását okozta. (…) Ennek az igazságtalanságnak véget kell érnie, és addig fogok dolgozni, míg az utolsó ember haza nem tér”

– jelentette ki Tamano-Shata a felszállás előtt.

Helyi aktivisták szerint körülbelül 9000 ember lehet, aki több, mint 15 éve vár arra, hogy Izraelbe mehessen. A koronavírus-járvány ráadásul nagyon súlyosan érintette a csoportot, és a támogatásaik is lecsökkentek.

Mióta Tigray-ben kitört a katonai konfliktus, egy áldozata már volt a gondari zsidó közösségnek. A harcokban életét vesztette a harminchat éves Girmew Gete, aki már 24 éve várt arra, hogy kivándorolhasson Izraelbe.

Ma 140 ezer etióp zsidó él Izraelben, akik nagy részét speciális légi műveletek keretében menekítették ki az országból. Nagy részük a Beta Izrael közösség tagja volt. Nagyobb nehézségbe ütköznek a Falash Mura csoport tagjai, akik zsidó származásúak ugyan, de őseik keresztény hitre tértek. Ennek a közösségnek a tagjait az izraeli belügyminisztérium nem ismeri el zsidónak, így speciális engedélyre van szükségük a bevándorláshoz.

Szigd, a mára izraelivé is lett etióp zsidó ünnep

Az ünnep az etióp zsidók egyre nagyobb számban történő Izraelbe menekítésével kisebb izraeli ünneppé is vált.