Szűk családi körben temették el Diego Maradonát

Az argentin futball-legendától előzőleg szurkolók tízezrei búcsúztak Buenos Airesben, az elnöki palotában felállított ravatalánál.

A szerdán szívrohamban elhunyt néhai világklasszis labdarúgó koporsóját helyi idő szerint csütörtökön este szállították át a Casa Rosadából a Buenos Aires északnyugati külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőbe, ahol szülei is nyugszanak.

Az egyórás út során gyászolók ezrei álltak az utak mentén, a temetőben pedig családtagjai és legközelebbi barátai jelenlététben helyezték örök nyugalomra Maradonát.

A 60 évesen elhunyt labdarúgó búcsúztatása már csütörtök kora reggel, helyi idő szerint 6.15 órától kezdetét vette, és az első néhány órában a családtagok, valamint a közeli hozzátartozók és barátok kaptak erre lehetőséget.

Az elsők között vett búcsút Maradona volt felesége, Claudia Villafane, valamint lányaik, Dalma és Gianinna. Őket egy másik volt feleség, Veronica Ojeda követte fiukkal, Dieguito Fernandóval. Megjelent a búcsúztatáson Jana is, akit Maradona néhány évvel ezelőtt ismert el hivatalosan a lányának.

Szurkolók kísérték a Diego Maradona legendás argentin labdarúgó koporsóját szállító járművet Buenos Airesben. Fotó: MTI/EPA/EFE/Enrique Garcia Medina

Később érkeztek az 1986-os világbajnokságon aranyérmes csapattársak, köztük Oscar Ruggeri, illetve más ismert argentin futballisták, például Carlos Tévez.

Az elnöki palota előtt közben folyamatosan nőtt a tömeg, idővel a rendőröknek is közbe kellett avatkozniuk, hogy a közrendet biztosítsák. Ebből aztán konfliktus is adódott, néhányan palackokkal és a fémkordon darabjaival dobálták meg a rendőröket, akik könnygázt is bevetettek a rendbontók megfékezésére.

A többség azonban kellő tisztelettel rótta le kegyeletét. Sokan csókokat dobtak vagy fújtak Maradona koporsója felé, a harsányabbak viszont ököllel verték a mellüket, illetve azt kiabálták, hogy „Vamos, Diego!”. Sokan focicsapatok mezét dobták a koporsó felé, ezekből több tucat gyűlt össze.

Alberto Fernández argentin köztársasági elnök szerdán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett, a ravatalozás viszont az elhunyt családja kérésére nem tartott ilyen hosszú ideig.

A Boca Juniors, a Barcelona és a Napoli legendája 1986-ban világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, 1997-ben vonult vissza, edzőnek állt, de azóta betegségekkel küzdött, amelyeket súlyosbítottak alkohol-, illetve drogproblémái.

Maradona ellentmondásos Izrael-szeretete

Diego Maradona a palesztin ügy ismert szószólója volt, ugyanakkor számos alkalommal játszott Izraelben, amelyek miatt mind izraeli, mind pedig palesztin oldalról politikusok és közszereplők fejezték ki részvétüket halála után.