Emléktáblát avattak a 2008-as indiai terrortámadás áldozatainak tiszteletére Izraelben

Izraeliek és indiaiak együtt emlékeztek a tizenkét évvel ezelőtti mumbai terrortámadás áldozataira szerte Izraelben.

„Izrael ma Indiával együtt gyászolja az értelmetlen terrorcselekmények áldozatait, köztük az izraeli Holtzberg családot és a Chabad-ház többi tagját is.”

— fogalmazott a jeruzsálemi megemlékezésében Fleur Hassan Nahoum, az izraeli főváros külföldi kapcsolatokért felelős polgármester-helyettese, aki hozzátette: büntetni kell azokat is, akik ezeket a brutális támadásokat kiötlötték és finanszírozták.

A 12 helyszínen — köztük egy zsinagógában — bombákkal és lőfegyverekkel elkövetett összehangolt támadássorozat 2008. november 26-án kezdődött és négy napig tartott. Legkevesebb 195 ember, köztük legalább 22 külföldi és hat zsidó életét vesztette

emlékeztetett a The Hindu nevű indiai online hírmagazin.

A célpontok között volt egy étterem, egy kórház, egy pályaudvar, egy rendőrkapitányság, egy szálloda és a Chabad helyi székháza is. A terroristák tűzharcba keveredett a kiérkező biztonságiakkal. Az összecsapások november 29-én reggelig tartottak, ami szombati nap volt, amikor indiai kommandósok megölték a Tádzs Mahal Hotelt elfoglaló terroristákat.

26/11 terror attack: BJP claims Congress conspired with ISI to pass it off as Hindu terrorism
A mumbai Tádzs Mahal Szálloda, a 2008-as terrortámadások egyik helyszíne.

A mumbai terrorelhárító szolgálat vezetője, Hemant Karkare is életét vesztette, vele együtt 17 rendőr halt meg a terrortámadásban, amelynek pakisztáni származású radikális elkövetői eredetileg több ezer embert akartak megölni. 

„India mindig is a zsidó közösségek iránti tolerancia jelképe volt, és addig nem engedhetünk, amíg meg nem találjuk ezeknek a brutális támadásoknak az irányítóit és finanszírozóit, és bíróság elé nem állítjuk őket” — tette hozzá a Fleur Hassan Nahoum.

Jeruzsálem mellett Izraelben több helyen is megemlékezéseket tartottak:  Beersevában indiaiak és izraeliek együtt gyújtottak gyertyákat az ártatlan áldozatok emlékére, de tel-avivi, rehovoti eseményeken is többen tisztelegtek az áldozatok előtt.

A megemlékezésen, amely a támadás 12. évfordulójára esett, Josef Hecht, Eilat vezető Chabad-rabbija és India izraeli nagykövetségének első titkára, Rohit Mishra közösen leplezte le a város zsinagógájának a falára helyezett emléktáblát annak a hat zsidónak az emlékére, akik Mumbaiban vesztették életüket.

Mose Jaalon korábbi izraeli védelmi miniszter közleményben fejezte ki együttérzését. Mint fogalmazott:

„A támadás mögött állók egy részét a mai napig nem állították igazságszolgáltatás elé. Izrael, India és az egész nyugati világ együttesen őrzi az áldozatok örökségét és küzd a terrorizmus felszámolásáért az egész világon. „

India: ahol muszlimok gondozzák a zsidó örökséget

Meseszerű legendák, mítosz és idill. Mindez sosem tapasztalt antiszemitizmussal. Az eltűnőben lévő indiai zsidóság történetét mutatjuk be.