Törvénytelen volt a zsinagógák ellen hozott rendelet New Yorkban

Az Agudath Israel, a legnagyobb nemzetközi ortodox zsidó szervezet pert nyert Andrew Coumo, New York állam kormányzója ellen, akinek rendelete kifejezetten a zsidó közösségek ellen „irányult” – írja a Yeshiva World News.

Az ítéletet 5:4 arányban fogadta egy az amerikai legfelsőbb bíróság, mely a nemrég beiktatott Amy Coney Barrett legfelsőbb bíró első ráhatása lehetett a legfelsőbb bírósági ítélkezésre.

„Ez történelmi győzelem. A döntés biztosítja, hogy a vallásgyakorlás és a vallási intézmények védve vannak az olyan kormányzati rendeletek ellen, amelyek nem kezelik a vallást az Alkotmány által megkövetelt tisztelettel ”

– mondta Avi Schick, a felperesek ügyvédje, aki megtámadta Cuomo kormányzó rendeletét.

Gorsuch főbíró egybehangzó véleményének utolsó mondata ezt mondja: „Itt az ideje világossá tenni, hogy bár a világjárvány számos súlyos kihívást jelent, nincs olyan világ, amelyben az Alkotmány tolerálja a kifejezetten egyes csoportok ellen kiadott rendeleteket és amelyek újra nyitják az italboltokat és üzleteket, de lehúzatják a redőnyt a templomok, zsinagógák és mecsetek kapuin.

Amerikai választások: akié a Szenátus, azé a hatalom?

Ha a demokratáknak sikerül megnyerniük a georgiai választások második fordulóit, akkor lehetőséget kapnak arra, hogy gyökeresen megváltoztassák az Egyesült Államok politikai rendszerét. Hajdú Tímea írása.

Az amerikai Agudath Israel ügyét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság elé vitte tiltakozva a New York kormányzójának azon rendelete ellen, mely a vírusra való hivatkozással záratta be az államban működő zsinagógákat és templomokat,

az Agudath Israel szerint a lépés kifejezetten az ortodox zsidó közösség ellen irányult. Kerestében az Agudath Israel azt is nehezményezte, hogy míg a zsinagógákban a rendelet maximálisan tíz fő együttes jelenlétét engedi, a bankok, állatkereskedések, italboltok és más „létfontosságú” üzletekre nem vonatkozik hasonló korlátozás.

A Coumo kormányzó által jegyzett rendelet, mely az állam vírusérintettség szerint piros és narancssárga zónákra osztott területein a vörös zónákban 10, a narancssárgákban 25 fő maximalizálja az egyszerre tartózkodókat, nincs tekintettel az adott épület nagyságára és befogadóképességére sem.

Megszavazták Amy Coney Barrett alkotmánybíró jelöltségét, megtörtént az eskütétel

Megválasztásával a kilenctagú alkotmánybíróságban 6:3 arányban többségben lesznek a konzervatív bírák.