Milkovics Pál: Változások a Neokohnnál

A Neokohn volt főszerkesztője, Seres László a héten lemondott, ezzel kapcsolatban nem gondoltuk, hogy különösebben szükség lesz magyarázkodásra. A vállalatcsoportunknál történő, létfontosságú változásokról az elejétől tudjuk, hogy sokaknak nehézséget fog jelenteni. 

A volt főszerkesztő ugyanakkor egy félrevezető információkat tartalmazó Facebook-bejegyzéssel tájékoztatta ismerőseit döntéséről, ami később nagy nyilvánosságot kapott.

Ez a poszt alapjaiban kérdőjelezi meg azt, amiben hiszünk, nem tehetjük meg, hogy szó nélkül hagyjuk.

A Neokohn hírportál, a honlapon is elérhető irányelvek szerint, „méltányosan, pontosan és kritikusan, megbízható módon kívánja tájékoztatni a portál látogatóit Izrael, és általánosan a világ zsidóságát érintő fontos és érdekes hírekről”, mindezt a hazai politikai frontvonalakat és közéleti barikádharcokat ignorálva, konzervatív zsidó nézőpontból tudósítva.

Az oldal soha sem volt elkötelezett egyik hazai politikai közösség felé sem (ahogy Seres László állítja), hiszen alapvetően nem is foglalkozik belpolitikával. Ugyanakkor

büszkén valljuk az egymás mellett létező, de adott esetben egymással versengő, szélsőségektől mentes polgári ideológiák egyenrangúságát.

Ezért is gondolta az alapító, és gondoljuk ma is, hogy a portál szerkesztését helyes két, eltérő világnézetű emberre bízni.

A portál tulajdonosai soha nem várták el bárkinek, vagy bármilyen közösségnek a lejáratását (a volt főszerkesztő a Mazsihiszt említi), az ilyen viselkedés történelmünk legrosszabb emlékeit hozná vissza. Ezzel szemben, amit megtettünk, az az, hogy mindig teret adtunk a különböző álláspontoknak, amivel például a Mazsihisz különböző — egymással sokszor vitatkozó — frakciói többször éltek is.

Fontosnak tartottuk, és tartjuk, hogy a vélemény rovatban kritikai hangok is helyet kapjanak, de ebben a tekintetben is törekedtünk a kiegyensúlyozottságra. Ilyen lett volna például egy volt Mazsihiszes hitközségi elnök publicisztikája is, amelyet pont a volt főszerkesztő nem engedett közölni.

A volt főszerkesztő úgy vállalta annak idején a portál szakmai vezetését, hogy a főszerkesztő-helyettes (Veszprémy László Bernát) már része volt a Neokohn csapatának, az ő kapcsolatrendszere és politikai meggyőződése ismert volt Seres László előtt, az másfél évig egyáltalán nem okozott problémát a munkájában. Sőt, egy rádióműsorban azt mondta (15:44):

“megpróbálunk egy új narratívát felkínálni… sarkosan fogalmazva úgy is mondhatnám, hogy megpróbáljuk a magyarországi zsidókat lehozni a baloldalról…”.

Más, személyi ügyekhez hasonlóan a főszerkesztő-helyettes kinevezése és elbocsátása a tulajdonossal egyetértésben történhet.

Seres László másfél héttel ezelőtt a tudtunk nélkül lecserélte a főszerkesztő-helyettesét. Még ezek után is eldönthette, hogy vagy visszaállítja az eredeti helyzetet, vagy tőle leszünk kénytelenek megválni. A volt főszerkesztő még aznap mindent visszacsinált, hibáját elismerve szerette volna folytatni a munkáját, amiben mi támogattuk, ahogy az elmúlt másfél évben mindig.

Nekünk a most a legfontosabb, hogy folytassuk a megkezdett munkát és közösségünk számára, ha lehet, még sokkal jobb tartalmat hozzunk létre. A Neokohn teljes csapata ezen dolgozik.

Brit Média
Milkovics Pál

Szolgálati közlemény

Változás történt lapunk vezetésében.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.