Jobboldali holland politikus mond le a párt antiszemita-botránya miatt

A holland jobboldali Fórum a Demokráciáért párt vezetője hétfőn lemondott, miután arról szóló beszámolók láttak napvilágot, hogy ifjúsági mozgalmának tagjai antiszemita magatartást tanúsítottak – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Thierry Baudet jobboldali politikus azt mondta, hogy nem az antiszemita-botrány visszalépésének közvetlen oka.

A fő ok a párton belüli olyan követelések voltak, miszerint a párt bűnösnek vélt tagjaitól azok belső fegyelmi vizsgálatának befejezése előtt meg kell válni.

A botrány akkor robbant ki, amikor a párt ifjúsági tagozatának tagjai WhatsApp csoportjukban náci dalokat osztottak meg. Egyikük a „Der Untermensch”, azaz „Alávaló”című, a zsidók és szlávok gyűlöletét szító 1942-es náci propagandakönyvet „remekműnek” – jellemezte, számolt be a Het Parool című holland újság a múlt héten.

Néhány párttag igyekszik „nem kidobni embereket a pártból, mielőtt megtudhatnánk, mi is történt” – mondta Baudet a közösségi médiában megosztott videójában, amelyben bejelentette lemondását pártvezetőként, és arra figyelmeztetett a „média híradása nem megbízható”.

Ha a kérdéses illetők antiszemita módon viselkedtek, akkor „el kell hagyniuk a pártot, és a lemondásom a történtekért való felelősségvállalásomnak jele is”.

A Fórum a Demokráciáért párt Hollandia kilépését szorgalmazza Európai Unióból és az szigorúbb bevándorlási politikát követel, emellett következetesen Izrael-párti.

A 2017-es választásokon a holland parlament 150 mandátumából kettőt nyert el, a 2019-es holland európai parlamenti választásokon a 26-ból hármat.