Fokozatosan kinyitnak az iskolák a fertőzöttek számának növekedése ellenére Izraelben

Annak ellenére fokozatosan kinyitnak az iskolák Izraelben, hogy növekszik a koronavírusos fertőzöttek száma – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden az MTI szerint.

Otthon töltött több mint két hónap után keddtől az ötödik és a hatodik osztályosok is visszatérhettek az iskolapadba, ami azt jelenti, hogy 12 éves korig minden gyerek bejárhat az iskolába.

A koronavírus-járvány ügyeiben döntő hétfő esti kabinetülésen elfogadták a miniszterek Joáv Galant oktatási miniszter azon javaslatát, hogy fokozatosan minden évfolyam iskolába járhasson a kevésbé fertőzött településeken.

Az érettségizők, vagyis a 10-12. osztályos középiskolások már jövő vasárnap, a 7-9. osztályosok pedig egy héttel később térhetnek vissza az iskolába az ország több mint 80 százalékát jelentő, a járvány terjedése szempontjából kevésbé kockázatosnak minősített – „zöld” kategóriába sorolt -városokban, falvakban a szeptember közepén megkezdődött országos karantén után.

Nehezen hozta meg a döntést az iskolák megnyitásáról a kabinet, mert az óvintézkedések ellenére az utóbbi hetekben folyamatosan növekszik az új fertőzöttek száma.

Hétfőn 52 045 teszt alapján 943 új vírushordozót azonosítottak, ami a legmagasabb szám volt október óta. Elsősorban az Izrael lakosságának ötödét alkotó arabok településein terjed a járvány, mert ott továbbra is tömegrendezvényeket, főként esküvőket tartanak az előírások megszegésével.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 330 330-an fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 8791 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2811-en haltak meg Izraelben, jelenleg 480 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 275-en súlyos állapotban vannak, és 120 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.