Izraeli hírszerző is segített a drezdai ékszertolvajok elfogásában

Jakov Peri, a Sin Bét egykori vezetőjének magánhírszerző cége a dark weben lépett kapcsolatba az egyik műkincstolvajjal – írja a The Times of Israel.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat volt vezetője, Jakov Peri üzleti hírszerző cége, a CGI Group segítségével értek el jelentős áttörést a német hatóságok a 2019-es nagy drezdai műkincsrablás ügyében. A betörők 1 milliárd dollár értékű, 18. századi ékszereket loptak el a múzeumból.

Kedden hatalmas rendőrségi akció volt Berlinben, amelyben több mint 1600 rendőr vett részt. Három embert tartóztattak le, akiket a betöréssel gyanúsítanak.

A rendőrség közreadta két további feltételezett elkövető, a 21 éves Abdul Majed Remmo és a szintén 21 éves Mohamed Remmo fotóját, akiket szintén a második világháború utáni német történelem legnagyobb műkincsrablásával gyanúsítanak.

Mohamed Remmo és Abdul Majed Remmo  fotó: EPA/POLICE HANDOUT

2019. november 25-én történt a rablás a drezdai palotában található Green Vault-ban, a világ egyik legrégebbi múzeumában. Antik ékszereket és drágaköveket vittek el, több mint 300 milliárd forint értékben, egyebek mellett Erős Ágost szász választófejedelem ékszergyűjteményének csaknem száz darabját: briliánsokkal, gyémántokkal, rubinokkal, smaragdokkal, zafírokkal díszített gombokat, csatokat, kalapdíszeket.

A rablás után 500 ezer eurós nyomravezetői díjat ajánlottak fel a hatóságok, de az elmúlt év nem hozott előrelépést.

A kiterjedt bűnözői család más tagjait már korábban elítélték idén hasonló betörés miatt. 2017 márciusában a berlini Bode Múzeumból vittek el egy világhírű, 100 kilogramm súlyú, kanadai aranyérmét, ami több mint egymilliárd forintot ér.

Ahmed Remmo és Wissam Remmo, a múzeumban dolgozó társukkal együtt több évet kapott a betörésért.

Izraelben árulták a nagy német műkincsrablás zsákmányát

Egy izraeli biztosítási cégre próbálták rásózni a drezdai uralkodói palota kincstárából ellopott ékszereket.

„A rablás után azonnal megkeresett minket egy európai ügyvédi iroda, és arra kértek, hogy nézzük át a múzeum biztonsági rendszerét. Azt nem mondanám, hogy mi oldottuk meg az ügyet, de azt mondhatom, hogy segítettünk benne. Az már az elején világossá vált, hogy a tolvajok együttműködtek a múzeum egy alkalmazottjával”

– mondta a volt hírszerző főnök.

Később a CGI Group a dark weben kapcsolatba lépett az egyik feltételezett tolvajjal, aki két ellopott műkincset 25 millió dollárért próbált eladni.

„Minden információt átadtunk a nyomozás drezdai vezetőjének. Együttműködtünk a feltételezett gyanúsítottal, mint aki kész arra, hogy megvásárolja a lopott ékszereket. Bejelöltük a térképen azt a területet, ahol az eladás lebonyolítását ajánlották. Ezt szintén elküldtük a német nyomozóknak. A letartóztatások ezen a területen történtek”

– tette hozzá Peri.

A kedden 18 helyszínen csaptak le a német rendőrök. Az ellopott műkincsekből egyelőre egy sem került elő, de a hatóságok még reménykednek abban, hogy sikerül megtalálni az egyedülálló kincseket.