Szijjártó: Japánból is kaptunk vírusgyógyszert

Újabb egymillió darab, favipiravir hatóanyagú tabletta érkezett szombaton Magyarországra, ezúttal Japánból, ez segíti a koronavírus miatt kórházban ápolt betegeket abban, hogy minél előbb meggyógyuljanak és elkerülhessék a tüneteik súlyosabbá válását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában.

Szijjártó hangsúlyozta: egész Európa küzd a világjárvánnyal, Magyarországon is egyre többen fertőződnek meg, és egyre több embert kezelnek kórházban.

Azok a betegek, akiknek már tüneteik vannak, jó, ha szednek olyan favipiravir hatóanyagú gyógyszert, amellyel megelőzhető a tünetek súlyosabbá válása – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Ezért Szijjártó Péter fontosnak nevezte, hogy a gyógyszerből folyamatos ellátás és utánpótlás legyen. Ez az ellátás és utánpótlás keletről érkezik – emelte ki.

A külügyminiszter pénteken jelentette be: a koronavírus-fertőzöttek kezelésében alkalmazott favipiravirből újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a jövő héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma.

Szijjártó kiemelte, fontos az együttműködés Kínával a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Magyarország a koronavírus ellen vakcinát fejlesztő mindhárom kínai céggel szoros kapcsolatban áll, a vállalatok hamarosan elküldik a dokumentációt, amely alapján a magyar egészségügyi hatóságok eldöntik, engedélyezik-e az oltóanyag használatát az országban – közölte a miniszter.

Hozzátette: az export engedélyeztetése már folyamatban van, ha a magyar laboratóriumi vizsgálatok kedvezőek lesznek, fél-egy millió kínai vakcina érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.

Címlapképünk illusztráció.

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a kétséges orosz vakcina miatt

A párt szerint a kormány „ismeretlen és kockázatos” vakcinával kísérletezne a magyar embereken. Az orosz oltóanyagtól az Európai Bizottság is óvott.