Már Kaliforniában is kijárási tilalmat rendeltek el a járvány miatt

Az amerikai szövetségi állam területének nagy részén éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be a koronavírus-járvány megállítása érdekében — jelentette be Gavin Newsom kormányzó. 

A Los Angeles Times szerint a kaliforniai közegészségügyi minisztérium által kiadott rendelet értelmében szombattól tilos lesz este tíztől reggel ötig a lakosságnak elhagyni az otthonát azokban a megyékben, amelyek a lila zónába tartoznak. Itt van a legmagasabb járványügyi készültség. A rendelkezés december 21-ig lesz érvényben.

„A vírus olyan sebességgel terjed, amilyet a járvány kezdete óta nem láttunk. A következő napok, illetve hetek kritikusak lesznek, ezért megszólaltattuk a vészcsengőt” — fogalmazott Newsom a közleményében.

„Létfontosságú, hogy fellépjünk a fertőzések és a kórházban kezelt betegek számának csökkentése érdekében, még mielőtt megnő a halottak száma. Korábban is megtettük, újból ezt kell tennünk” — jelentette ki a kormányzó, aki éles bírálatokat kapott, miután nemrég részt vett egy étteremben rendezett születésnapi partin.

A kaliforniaiak mintegy 94 százaléka (37 millió lakos) lakik a lila zónához tartozó megyékben, ahol több vállalat felfüggesztette a működését, illetve kevesebb ügyfelet engednek be az üzletekbe.

Az érintett megyék lakosai élelmiszert vásárolhatnak a boltokban, sőt éttermekben is, de csak elvitelre, illetve elmehetnek orvoshoz.

Koronavírus-vizsgálathoz állnak sorban autósok a Los Angeles-i Dodger Stadion elõtti parkolóban. Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Kaliforniában az esetszám napi tízezer fölé emelkedett az elmúlt héten, ami a járvány kezdete óta nem fordult elő, még a nyári nagy megemelkedés alatt sem.

Szerdán 4300 ember került kórházba koronavírussal, ami 61 százalékos emelkedés két hét alatt.

„Arra kérjük a kaliforniaiakat, hogy változtassanak szokásaikon a járvány megállítása érdekében. Együtt kell erőseknek bizonyulnunk, nehéz döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy maradjunk kapcsolatban egymással, de fizikailag elkülönüljünk ebben a válságos időszakban. Ha nem vigyázunk, több ezer életet sodorhatunk veszélybe, egészségügyi rendszerünk pedig megbénulhat” — mondta Erica Pan, az állam közegészségügyi illetékese.

Los Angeles megyében már a hét elején kihirdették, hogy mától este tíztől reggel hatig nem szolgálhatják ki személyesen a vendégeket az éttermek, sörfőzdék, bárok és borászatok.

Los Angeles megyében csütörtökön minden eddiginél több, ötezer új esetet regisztráltak.

Az illetékesek további korlátozásokat helyeztek kilátásba Kaliforniában.

Izraeli szakértő: ne az időseket oltsák elsőként, hanem a szuperterjesztőket

Társadalmi szempontból az idősek helyett a sok emberrel találkozó szuperfertőzőket kellene először oltani a korlátozott számú vakcinából, ez háromszor jobban lassítaná a járványt – mondja a kutató.