Félmillió dollárért keltek el Bob Dylan elveszett dokumentumai

A licitáló egy bostoni aukciósház árverésén a csillagászati összegért megkapta Dylan egy soha meg nem jelent interjújának leiratát, dalszövegeit, a dalszerző-énekes fejtegetéseit zsidó identitásáról. 

A R.R Aukciósház közölte, hogy a Tony Glover bluesgitárosnak, Dylan barátjának tulajdonában lévő kéziratokat 495 ezer dollárért vásárolta meg egy kilétét felfedni nem kívánó licitáló. Mint arról korábban a Neokohn is beszámolt,

az interjúkat Tony Glover bluesgitáros készítette Dylannel 1971-ben. Glover az Esquire magazinban egy cikkben akarta felhasználni a beszélgetést, de Dylan végül elvesztette az érdeklődését és a cikk sohasem készült el.

Az árverésen az interjúk átiratát lehetett megvásárolni, valamint Glover és Dylan levélváltására is lehetett licitálni.

Bob_Dylan_Finsbury_Park_London_2011.jpg (4310×2868)
Bob Dylan londoni koncertjén 2011-ben. Fotó: Wikipedia

A szövegekből kiderül, hogy Dylan azért változtatta meg a nevét, mert aggódott az antiszemitizmus miatt, és az is, hogy a Lay Lady Lay című számát Barbra Streisandnak írta.

A Lay Lady Lay című számról sokáig az a hír járta, hogy az 1969-es Oscar-díjas Éjféli cowboy című filmhez írta, de Dylan elárulta Glovernek, hogy valójában Streisandnak szerezte. Azt azonban nem részletezte, hogy milyen kapcsolatban állt a színésznő-énekesnővel.

Az interjúk 37 oldalas gépelt átiratán Dylan kézírásos jegyzetei is szerepelnek.

Az antiszemitizmus miatt változtatott nevet a Nobel-díjas költő

Egy most napvilágra került interjúban Bob Dylan azt is elárulta, hogy a Lay Lady Lay című számát Barbra Streisandnak írta.