Amerikai katonai parancsnokság nyílt Lengyelországban

A nyugat-lengyelországi Poznanban megnyitották az Egyesült Államok hadserege 5. hadtestének előretolt parancsnokságát, melynek feladata az Európába telepített amerikai szárazföldi erők tevékenységének összehangolása. 

Az ünnepségen Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter, valamint Terrence J. McKenrick vezérőrnagy, az amerikai szárazföldi erők 5. hadtestének helyettes parancsnoka vett részt.

Blaszczak beszédében hangsúlyozta, hogy a lengyel-amerikai védelmi együttműködés nemcsak Lengyelország, hanem az egész szabad világ biztonságát szolgálja, és fontos a NATO keleti szárnya szempontjából.

Az előretolt parancsnokság lengyelországi telepítése elrettenti az esetleges agressziót — jelentette ki a miniszter.

McKenrick kiemelte: Lengyelország az amerikai erők lengyelországi missziójának lehetővé tételével hozzájárul a hiteles elrettentéshez is, ami növeli a térség biztonságát és stabilitását, és erősíti a NATO-t.

File photo of 2nd Cavalry Regiment Soldiers demonstrating dismount tactics at Exercise Slovak Shield 2016, Oct. 13, 2016, at Military Training Area Lest, Slovak Republic. U.S. Soldiers participated in Slovak Shield as a part of Operation Atlantic Res...
Amerikai katonák egy szlovákiai hadgyakorlaton. Fotó: army.mil

A 200 fős előretolt parancsnokság létrehozása egyik eleme a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződésnek, mely november 9-én vált hatályossá.

A poznani parancsnokság — az egyetlen ilyen szintű amerikai struktúra Európában — néhány hónapon belül éri el műveleti képességét. Célja az amerikai műveleti képességek megerősítése és integrációja Európában.

A 2013-ban megszüntetett, idén viszont felújított, korábban Európában mindkét világháború, majd a hidegháború és a koszovói konfliktus idején is tevékeny 5. hadtest székhelye a Kentucky állambeli Fort Knox.

A megerősített védelmi együttműködésről szóló szerződés értelmében legalább ezer fővel 5500-ra növelik a lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

A szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználható infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

Orosz-kínai közeledés: együtt gyakorlatoznak a két ország katonái

Hamarosan indul a „Kaukázus 2020” hadgyakorlat, amelynek keretében orosz, kínai és fehérorosz katonák fognak együtt tréningezni.