Soros: szembe kell szegülni Magyarországgal és Lengyelországgal

Az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának, írja a Project Syndicate oldalán megjelent publicisztikájában Soros György az EU hétéves költségvetéséről és 750 milliárd eurós segélycsomagjáról kirobbant vita apropóján – idézi a 444.hu szemléjében.

Cikkében Soros ismerteti, hogy a két ország annak ellenére vétózta meg az EU tervezett 1150 milliárd eurós költségvetését és a 750 milliárd eurós segélyalapját, hogy annak ők maguk lennének a legnagyobb kedvezményezettjei. Már amennyiben megfelelnének a jogállamisági feltételeknek, amelyek miatt megvétózták a csomagok elfogadását.

Soros szerint a jogállamiság e két ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”.

Soros jellemzése szerint a jogállamisági mechanizmus léte amúgy már tény. Mint írta, azokat már nem kell elfogadni, mert már el lettek fogadva. Vagyis az ő értelmezésében, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

A teljes cikk itt olvasható.

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?