Progresszív össztűz a Jad Vasem leendő jobboldali cionista igazgatójára

Politikai csatározások övezik Izraelben a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeum új elnökjelöltje, a korábbi markánsan jobboldali cionista politikus Efi Etiam tervezett kinevezését, amit egyes túlélők és bizonyos történészek is elleneznek – jelentette a helyi média az MTI szerint.

Eitam az izraeli hadsereg egykori tábornoka és jobboldali politikus, aki a múltban olyan megosztó kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, amelyekkel támogatta a palesztinok lakosságcseréjét és az 1948 óta Izraelben élő arabok kizárását az ország politikai életéből.

Zeev Elkin, Benjámin Netanjahu miniszterelnök bizalmasa, a Likud párt politikusa, felsőoktatási miniszter jelölte ki Eitamot a Jad Vasem élére, a távozó Avner Salev utódjaként, s a belső kormánybizottság kedden jóváhagyta jelölését.

Ezen a héten ugyanakkor 160 professzor, akadémikusok, történészek és holokausztkutatók, valamint a holokauszt különböző országokban élő túlélői aláírtak egy petíciót Eitam kinevezése ellen az intézmény élére.

A tiltakozók közül kiemelkedik a David Irving brit holokauszt-tagadó professzor elleni küzdelméről ismert Deborah Lipstadt, aki a The Jerusalem Post című hírportálnak botrányosnak nevezte a jelöltet, és elmondta, hogy Eitam kárt okoz a Jad Vasemnek, kinevezése esetén az izraeli kormány viseli a felelősséget ennek következményeiért.

„Fennáll annak a veszélye, hogy átadják Efi Eitam nyilvánvalóan szélsőségesen jobboldali és történelmileg írástudatlan politikusnak azt a fontos küldetést, hogy arra ösztönözzék a civil társadalmat, hogy aktív figyelemmel kísérje, részt vegyen és beavatkozzon minden olyan helyen, ahol a rasszizmus és gyűlölet fenyeget vallási, etnikai vagy más csoportokat és közösségeket”

– írták a petíció benyújtói követelésük alátámasztására.

„Sokkol minket ez a felháborító javaslat, és a lehető leghatározottabban tiltakozunk ellene. Eitam gyűlöletes retorikája az izraeli arabokkal és a palesztinokkal szemben ellentmond a Jad Vasem vállalt küldetésének” – hangsúlyozzák az aláírók.

Efi Eitam javasolt kinevezésének másik ellenzője a 94 éves lengyel holokauszt-túlélő, a Nemzetközi Auschwitz Tanács elnökhelyettese, Marian Turski.

Turski nyílt levélben fordult Reuven Rivlin államelnökhöz és a Jad Vasem igazgatótanácsának elnökéhez, Izrael Meir Lau rabbihoz, amelyben felszólította őket a lépés újragondolására.

„Attól tartok, hogy ez a jelölés nagymértékben aláássa a Jad Vasem tekintélyét az egész világon”

– írta a háború elején Lodzban élt Turski, Auschwitz, Buchenwald és két halálmenet túlélője.

„A nacionalizmus és a populizmus globális térnyerésével, az antiszemitizmus megújult hullámával és a holokauszt-tagadó propaganda visszatérésével szemben a Jad Vasem elnökének kifogástalan erkölcsi tekintéllyel kell rendelkeznie” – vélekedett.

A Rágalmazásellenes Liga is aggodalmát fejezte ki Efi Eitam kinevezésével szemben, felszólított jelöltségének törlésére, illetve síkra szállt ellene Jaír Lapíd, a parlamenti ellenzék vezére is.

Az Efi EItamot javasló Zeev Elkin a Maarív című lapnak elmondta, hogy több lehetséges jelölt nevével érkezett a kormányfőhöz, és az összes általa javasolt név közül a miniszterelnök választotta ki Efi Eitamot.

Elkin elutasította az Eitam elleni, szerinte csúf kampányt.

A kinevezés kérdése a Hááec című szélsőbaloldali újság honlapjának értesülése szerint jelenleg elakadt, mert a Kék-Fehér párt nem szavazza meg mindaddig az új igazgatót, amíg nem jutnak egyezségre Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártjával a közszolgálat más fontos, jelenleg betöltetlen tisztségeiről, többek közt az új rendőrfőnökről, az államügyészről, az igazságügyi minisztérium főigazgatójáról és a pénzügyminisztérium költségvetési részlegének vezetőjéről.