Az NBA-be igazol egy 19 éves izraeli kosaras

Deni Avdija 19 éves kosárlabdázó és a harmadik izraeli lesz az amerikai bajnokságban. Később elképzelhető, hogy egy másik izraeli, Jam Madar is amerikai csapathoz igazol majd – számol be a Times of Israel.

Avdiját a Washington Wizards szerdán este az NBA első körös sorsolásában válogatta be.

„Számomra ez egy áldás, hiszen képviselem az országomat és történelmet írok”

– mondta Avdija Tel Avivból egy újságírókkal tartott videokonferencián szerdán.

„Az egész nemzet mögöttem áll. Remélem, jól fogom képviselni. ”

Nyilatkozatában Avdija az izraeli fiatalokat is a kosárlabdázásra buzdította, mondván:

„Örülök, hogy látják, hogy ugyan kis ország vagyunk, de nagy dolgokat tehetünk. ”

A 210 cm magas, 102 kilós Avdija a hír hallatán megcsókolta édesanyját, Sharont és apját, Zufer Avdiját, akik a jugoszláv válogatottban játszottak, mielőtt Izraelbe költöztek, ahol számos izraeli klubban játszottak.

Avdija lesz a harmadik izraeli, aki az NBA-ben játszik, Omri Casspi és Gal Mekel után.

A Wizards az izraeli játékostól szereplésének jobbulását reméli.

Avdija volt a legfiatalabb játékos, aki a Maccabi Tel Avivban játszott, amikor 2017-ben megkezdte profi karrierjét.

Gilad Erdan, az Izrael ENSZ nagykövete, aki januárban az Egyesült Államok veszi át a pozíciót Ron Dermertől, azt tweetelte, hogy most már a Wizards rajongója, és biztosította Avdiját arról, hogy immár ő is Izrael nagykövete.

David Blatt, a Maccabi Tel Aviv és az NBA Cleveland Cavaliers korábbi edzője a Haaretz napilapnak elmondta, hogy Avdija nagy eséllyel szerepelhet jól a bajnokságban.

„Deninek átfogó képességei vannak, amelyek könnyen hasznosíthatók az NBA-ben. Hajlandó keményen dolgozni, és szívóssága és tudása segít abban, hogy jó NBA-játékossá váljon”

– mondta Blatt.

Scott Brooks, a Wizards edzője ötéves szerződésének utolsó szezonjába lépve azt reméli, hogy javulást lehet elérni annak köszönhetően, hogy visszatér a pályára John Wall, az ötszörös All-Star, aki a 2018-as, 2019-es és 2020-as szezon nagyrészét kihagyta sportsérülés okán.

A második izraeli NBA-reménység a Hapoel Tel Aviv védője, Jam Madar, akit a Boston Celtics az első sorsoláson 47. helyre választott.