Marokkó kiakadt a palesztinokra

Diplomáciai kalamajkában találta magát a Palesztin Hatóság, miután képviselői ellentmondásosan nyilatkoztak meg a nyugat-szaharai konfliktussal kapcsolatban. 

Évtizedek óta tartó konfliktus újult ki a héten Marokkó és Algéria között a nyugat-szaharai területek miatt. A hét elején az algériai támogatású Polisario Front lázadó csoport vezetője Brahim Ghali bejelentette, hogy mostantól nem tartják magukat a három évtizede fennálló ENSZ által ellenőrzött tűzszünethez.

A konfliktus közepén találta magát a Palesztin Hatóság, miután különböző nagykövetei és képviselői egymásnak ellentmondó nyilatkozatot adtak ki – számolt be a The Jerusalem Post. 

A héten a marokkói palesztin nagykövetség elhatárolódott a Palesztin Ifjúsági Szervezet nyilatkozatától, amiben a szervezet támogatását fejezte ki a Polsario Front iránt. A lázadó csoport célja, hogy véget vessen a marokkói jelenlétnek Nyugat-Szaharában.

A marokkói palesztin nagykövetség azt írta, hogy a nyilatkozat nem felel meg a hivatalos palesztin álláspontnak, ami szerintük az „egységes és biztonságos Marokkó” támogatása.

Kedden azonban az algériai palesztin nagykövet Amin Maqbul egy algériai újságnak azt nyilatkozta, hogy a marokkói nagykövetség tiltakozó nyilatkozata az, ami nem felel meg a hivatalos álláspontnak.

Elmondása szerint a Palesztin Hatóság nem nyilatkozik a Nyugat-Szahara ügyében. Később próbálta tisztázni álláspontját és azt mondta, hogy a Hatóság abban bízik, hogy „testvéreink Marokkóban és Algériában békésen meg tudják oldani a problémát.”

A konfliktus azután éledt újra, hogy a múlt héten Marokkó katonai akciót indított, hogy újra megnyisson egy útszakaszt a Guerguarat határátkelőnél, ami a vitatott terület és Mauritánia között található, mivel állításuk szerint a Polisario csoport blokád alá vette a szakaszt. Ezt követően a Polisario Front bejelentette, hogy nem tekintik érvényesnek az ENSZ tűzszünetet.

A marokkói Hesspress híroldal arról számolt be, hogy Maqbul több alkalommal együtt mutatkozott a lázadó csoport tagjaival.

A Ramallah központú Palesztin Külügyminisztérium kedden egy nyilatkozattal próbált javítani a helyzeten, amiben azt írták, hogy a palesztinok nem avatkoznak bele más arab országok belügyeibe.

Ezzel azonban felháborították a marokkói szocialista pártot, ami szerint a palesztinoknak határozottan Marokkó mellé kellene állnia, mivel a marokkóiak is hosszú évtizedek óta támogatják a palesztinok ügyét.

Békedominó: Mely arab országok lesznek a következők?

Az Izrael és Egyesült Arab Emírségek között e héten megkötött békeszerződés egyfajta modell lehet a zsidó állam és arab államok közti további megállapodásokhoz.