Továbbra is főleg idős, krónikus betegek halnak bele a vírusba

Meghalt 91, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5203 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A kormányzati portálon azt írták: 152 659-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3281-re emelkedett, 34 185-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 115 193. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7477 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 576-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 35 042-en vannak, a mintavételek száma 1 388 132-re emelkedett. Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.

A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, ezért továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában – írták.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenységnél, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Felfüggesztik a halasztható műtéteket, bővítik a kórházi ágyak számát

Közel 141 ezerre nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3097-re emelkedett.