Netanjahu gratulált Bidennek, de nem derült ki, mihez

Az izraeli miniszterelnök hétfőn az Egyesült Államok elnökének nevezte Joe Bident, de gyorsan kijavította magát — írja az Új Kelet online.

Annak ellenére, hogy gratulált Bidennek, Netanjahu egyelőre tartózkodik attól, hogy kimondja, a volt amerikai alelnök nyerte a választásokat. Hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva elárulta, még nem beszélt Bidennel.

„A közeljövőben beszélni fogok az elnökkel …” – mondta a miniszterelnök, majd hirtelen megállt és korrigált: „… öhm, Joe Bidennel, akit elvileg a következő elnöknek neveznek ki.”

Netanjahu nem volt hajlandó válaszolni a kérdés másik részére, hogy mi a véleménye Donald Trump elnök alaptalan állításairól, miszerint széleskörű csalást követtek el, és hogy ő nyerte a választásokat. „Van nálunk elég politika” – mondta Netanjahu.

Az izraeli magyar lap azt írja, miután az amerikai médiahálózatok november 7-én Bident kiáltották ki győztesnek, Netanjahu több mint 12 órát várt a gratuláló nyilatkozattal, amiből nem derült ki, hogy mihez. Ez Izraelben olyan értékelésekhez vezetett, amelyek szerint nem akarja feldühíteni Trumpot, akinek még mindig maradt néhány hét a hivatali idejéből, riválisa győzelmének elismerésével.

„Gratuláció Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, közel 40 éve tartó hosszú és meleg személyes kapcsolat van köztünk, és Izrael nagy barátjaként ismerlek. Várom, hogy kettőtökkel együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetség további erősítésén”- írta a miniszterelnök Twitteren.

Netanjahu továbbá köszönetet mondott Donald Trumpnak az elnöksége alatti barátságáért és tetteiért.