A Palesztin Hatóság megújítja a biztonsági koordinációt Izraellel

A Palesztin Hatóság újraindítja a koordinációt Izraellel, amit még májusban függesztett fel a megszállt Ciszjordánia részeinek izraeli annektálására vonatkozó terv miatt – közölte a polgári ügyekért felelős palesztin miniszter.

A lépést hat hónappal azután jelentették be, hogy Mahmud Abbász elnök felmondta az összes Izraellel és Egyesült Államokkal kötött megállapodást, Benjamin Netanjahu miniszterelnök Júdea és Szamária (Ciszjordánia) egyes részeinek annektálására tett ígérete miatt.

Az izraeli és a palesztin kormány eddig tulajdonképpen folyamatosan együttműködött a víz a biztonsági kérdésekben, annak ellenére, hogy Abbász többször fenyegetett már az Izraellel érvényben lévő megállapodások felmondásával.

A ramallahi bejelentés néhány órával azt követően történt, hogy Benjamin Netanjahu „elszólta” magát és Joe Bident az Egyesült Államok elnökének nevezte, majd Reuven Rivlin elnök telefonon is felhívta Bident, hogy gratuláljon neki és meghívta Jeruzsálembe.

Egy kedden közzétett felmérés szerint az izraeliek 91% -a gondolja úgy, hogy Joe Biden támogatni fogja a zsidó államot, továbbá a megkérdezettek 71% -a elégedett az amerikai választások eredményével, és csak 20% utasította el. Ezenkívül az izraeliek 73%-a aggódik a zsidó állam és az amerikai zsidóság közötti eltávolodás miatt.

Huszein al-Sejk, a polgári ügyekért felelős palesztin miniszter azt írta a Twitteren, hogy „a kapcsolat Izraellel olyan lesz, mint korábban volt”, mivel Mahmúd Abbász palesztin elnököt biztosították afelől, hogy Izrael elkötelezett marad a korábbi egyezmények iránt.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti hivatalos kapcsolatokat létesítő, augusztusban megkötött megállapodás értelmében Izrael vállalta, hogy felhagy a palesztin területek annektálására vonatkozó terveivel.

Mi vár a Közel-Keletre Biden győzelme után?

Minden jel arra utal, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt győzelme kifogja Donald Trump négy éves hátszelét Izrael vitorlájából. Vajon merre fordul a széljárás az új elnök hivatalba lépése után?