Pert vesztett a MAZSIHISZ az EMIH – Magyar Zsidó Szövetséggel szemben  

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) keresetét, amellyel azt akarta elérni, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ne használhassa rövidített nevének kiegészítéseként a „Magyar Zsidó Szövetség” toldatot — tudatta az EMIH közleményében.

Az EMIH 2019 decemberében rendkívüli közgyűlés keretében döntött arról, hogy rövidített nevét EMIH – Magyar Zsidó Szövetség elnevezésre módosítja.

A szervezet döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt években a hitközség működésébe több külső szervezet is csatlakozott, valamint az egész országra kiterjedő hitéleti tevékenységet végez, vidéki hitközségek működésében is aktív részt vállalva, valamint a szakrális hitélet keretein túl is egyre több területen képviseli a judaizmus értékeit, amit így a nevében is fontosnak tart megjeleníteni.

Óbuda_Synagogue_02.JPG (1024×680)
Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség óbudai zsinagógája

A Mazsihisz 2020 januárjában nyújtott be keresetet az EMIH névkiegészítése ellen, mondván az sérti a 2011-es egyházi törvényt és a Polgári Törvénykönyv névviselési szabályait, mivel az új elnevezés olyan benyomást kelt, mintha az EMIH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez kapcsolódna, hozzátéve, hogy a névhasználat a két szervezet összetévesztését eredményezheti a közvélemény előtt.

A bíróság a keresetet 2020. november 12-én tárgyalta, és az EMIH ellenkérelmét minden pontjában megalapozottnak ítélte, így a Mazsihisz kereseti kérelmét elutasította.

Öngyilkosság, nem kivégzés

Megyeri A. Jonatán válasza Novák Attilának a Szombatban megjelent írására. Szerzőnk cikkét a lap nem kívánta közölni.