Örményország gyakorlatilag megadta magát Azerbajdzsánnak

A hadsereg tanácsára írta alá megállapodást a fegyveres cselekmények beszüntetéséről és a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról – közölte Nikol Pasinján örmény kormányfő. Oroszország már meg is kezdte békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahba, párhuzamosan az örmény fegyveres erők kivonásával.

Az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő által jegyzett egyezség szerint orosz békefenntartókat vezényelnek a hegyi-karabahi konfliktusövezetbe, ezzel párhuzamosan pedig kivonják a térségbeli örmény fegyveres erőket.

Szakértők megadásként értékelték Pasinján bejelentését, Jerevánban pedig tüntetők dúlták fel tiltakozásul a parlament és a kormány épületét.

Pasinján Facebook-oldalán közvetített videoüzenetéből kiderült, azután döntött a dokumentum aláírásról, hogy a hadsereg ezt követelte tőle. „Elképzelhetik azt a helyzetet, amikor a hadsereg mondja, hogy meg kell állni” – fogalmazott.

Mint mondta, az országban problémák voltak a tartalékok mozgósításával, egyebek között ez vezetett a hegyi-karabahi katonai cselekmények teljes beszüntetéséről szóló megállapodás aláírásához is. Hangoztatta: „Gondjaink voltak a mozgósítással. A gyakorlat azt mutatta, hogy a polgári erők nem képesek teljes mértékben részt venni a harci cselekményekben, és gyorsan elveszítik harcképességüket…”

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter gratulált kedden Azerbajdzsánnak a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról szóló azeri-örmény-orosz megállapodáshoz. A tárcavezető Twitter-fiókján azt írta, hogy Azerbajdzsán a terepen és a tárgyalóasztalnál is jelentős haszonra tett szert, és hozzátette: „azeri testvéreinkkel továbbra is egy nemzet, egy szív leszünk”.

Arajik Harutjunján, a szakadár Hegyi-Karabah miniszterelnöke Facebook-oldalán közölte, hogy hozzájárulását adta „a háború mielőbbi befejezéséhez”.

Hozzátette, hogy elkerülhetetlen volt ez a lépés. Hangsúlyozta: az örmény erők elvesztettek néhány régiót a hathetes harcok folyamán, az azeri hadsereg egységei pedig közel kerültek Hegyi-karabah székhelyéhez, Sztepanakerthez.

II. Garegin katolikosz, örmény egyházfő kedden arra szólította fel a Jereván utcáin tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a rendzavarástól. Az üzenetet a vallási vezető sajtószolgálata tette közzé. Ebben azt írta, hogy ismerve az örmény nép több száz éves történelmi tapasztalatait, meg kell őrizni a nemzet egységét, ezért a nyugalom megőrzésére szólít. Óva intett egyben az érzelmek, az erőszak szükségtelen megnyilvánulásától.

Hegyi-Karabah régióban kedd reggelre teljes mértékben megszűntek a harci cselekmények, a konfliktusövezetben nyugalom van – jelentette be Susan Sztyepanjan, az örmény védelmi tárca szóvivője.

Aliyev: az azeri erők elfoglalták Susát

Örmény tisztségviselők cáfolták az azeri elnök állítását, szerintük a harc folytatódik.